Gemeente Eersel


Wethouder Roeland van Hooff legt bosranden aan

Wethouder Van Hooff is zeer enthousiast over het project. âMet dit project kunnen wij veel doen voor allerlei planten- en diersoorten in de gemeenteâ. De gemeente Eersel heeft in 2008 Countdown 2010 ondertekend. Hiermee geeft de gemeente aan dat zij de biodiversiteit, ofwel het aantal planten en diersoorten wil vergroten. Als ambassadeur voor dit project werd via een verkiezingscampagne door de inwoners van de gemeente Eersel de steenuil gekozen.

Â

Wethouder Roeland van Hooff (foto) geeft het startsein voor het aanleggen van bosranden in de gemeente die dienen om de biodiversiteit te vergroten

âHet aanleggen van bosranden ook wel bosmantels genoemd, is een van de eerste projecten voor biodiversiteit die wij dit najaar opstartenâ, aldus van Hooff. We doen met dit project niet alleen iets voor onze ambassadeur de steenuil, maar voor allerlei planten- en diersoorten. We verhogen de biodiversiteit. De steenuil leeft normaal in een kleinschalig cultuurlandschap met afwisselend graslanden, boomgaarden, oude lanen, houtwallen, bossen, bosmantels, moestuinen en gebouwen. In de bossen zien je hem niet vaak. Hij jaagt graag in de buurt van bosmantels omdat daar muizen, insecten en kleine vogels te vinden zijn. âDeze bosmantels en het kleinschalig landschap van vroeger is een zeldzaam goed gewordenâ, aldus van Hooff. De afgelopen jaren is het aantal steenuilen dan ook sterk verminderd.

Â

De bosranden die wij gaan aanleggen hebben een breedte 5 tot 25 meter. Door de geleidelijke overgang die ontstaat met grassoorten, kruiden, struiken en lagere bomen zijn deze randen geschikt voor veel planten- en diersoorten. De voordelen voor de aangrenzende agrarische gronden is dat zij ook minder last hebben van schaduwwerking.

Â

De komende jaren wil Eersel zowel de nestelgelegenheden als het voedselaanbod voor de steenuil bevorderen. âWe willen dit samen met de lagere scholen oppakkenâ. Die krijgen binnenkort allemaal een folder over de steenuil en er wordt een workshop georganiseerd met de titel: âEen steengoei plan voor de steenuilâ. Ook voor de volwassenen komen er bijeenkomsten. We hopen dit plan samen met de bevolking van de grond te krijgen en we beginnen nu eerst met de scholen. âIk ben benieuwd hoe de gemeente Eersel er over 5 tot 10 jaar uitzietâ, jullie ook?