Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De Boer: ,,MKB moet meer aandacht krijgen".
CU senator ziet grotere rol voor MKB in het oplossen van de economische crisis

Den Haag, 3 november 2009. ,,Het MKB moet meer betrokken worden bij de bestrijding van de economische crisis". Dit stelt ChristenUnie senator Remmelt De Boer vandaag tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in de Eerste Kamer. De Boer pleit ervoor om kerncompetenties voor Nederland te formuleren en onderwijs, werk en ondernemerschap voor die punten te stimuleren. De Boer stelt dat de Sociaal Economische Raad onderzoek moet doen naar hoe dit beleid eruit moet zien.

Het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) genereert een groot deel van de inkomsten van Nederland en zorgt voor een groot deel van de werkgelegenheid. Daarom is het verstandig het MKB een groter aandeel te geven in het oplossen van de economische crisis dan nu het geval is. Om de crisis op te lossen dient het MKB onder de loep worden genomen. Daarbij dient aandacht te zijn voor de krapte op de arbeidsmarkt op lange termijn alsmede het ontwikkelen van talent. De Boer noemt dit: "vermenigvuldigen": ,,Beleid is tot nu toe alleen maar 'optellen': activiteit + activiteit + maatregel. Beleid moet 'vermenigvuldigen' worden: kerncompetenties voor Nederland formuleren en vervolgens onderwijs, werkgelegenheid en ondernemerschap op die punten stimuleren."

Om dit beleid van vermenigvuldigen vorm te geven, moet de Sociaal Economische Raad onderzoek doen naar wat de juiste kerncompetenties zijn om Nederland op de lange termijn op te specialiseren. De Boer: "Het is niet realistisch om als klein land in álles het beste te willen zijn. We moeten kiezen waar we ons op specialiseren en op die terreinen internationaal de beste worden. Dat vraagt durf en ondernemerschap van de politiek".

Tot slot vraagt De Boer de regering om ook oog te blijven hebben voor de waarden discussie over de economie. De Boer ziet het risico dat men zich te veel richt op het herstel van economische groei in plaats van het omvormen van de economie: ,,We moeten meer spreken over de economie van het genoeg, in plaats van de economie van de onbegrensde groei", aldus De Boer.

-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Noot,