"Sluit geen verzekering als het huis al is afgebrand"

03/11/2009 11:13

Mondi, de belangenorganisatie

Problemen bij de aanschaf van een woning in het buitenland komen nog regelmatig voor. Niet altijd is er sprake van kwade opzet en niet altijd gaat het om omvangrijke zwendel. De gevolgen voor de individuele koper zijn echter hetzelfde. Het zuurverdiende geld verdwijnt als sneeuw voor de zon. Toch heeft de koper het succes van de aanschaf voor een deel zelf in handen. Door zich vooraf goed te informeren en deskundige partijen om advies te vragen kunnen addertjes onder het gras vermeden worden.

Al lang voor de daadwerkelijke ondergang van de DSB werden er achter de schermen kritische vragen gesteld. Uiteindelijk heeft het niet mogen helpen en is de bank toch failliet gegaan. Ook op de internationale onroerendgoedmarkt komt dit voor. Mondi kan hier over meepraten, nog dagelijks krijgt de belangenorganisatie vragen van mensen die geïnvesteerd hebben in een project dat inmiddels jaren bouwvertraging heeft opgelopen. Veel projecten zijn stil komen te liggen en sommige zijn zelfs helemaal afgeblazen, half afgebouwd. De toekomst is meestal onzeker en de kans bestaat dat investeerders met niets achterblijven.

Addertjes onder het gras

Er hoeft niet direct sprake te zijn van oplichting. De crisis heeft de druk behoorlijk opgevoerd op ontwikkelaars. Diegenen die geen buffer hebben leggen eerder het loodje. Voor de koper, echter, is het gevolg hetzelfde als in het geval van oplichting. Hij blijft meestal met lege handen achter. Extra zuur zijn de druiven als men zich bedenkt dat veel problemen eenvoudig voorkomen konden worden. Bijvoorbeeld door vooraf een advocaat te laten kijken naar het koopcontract of door Mondi te vragen naar de reputatie van een aanbieder van buitenlands onroerend goed. De sleutel is dat een aspirant-koper weet wat hij koopt, van wie hij koopt en of er addertjes onder het gras zitten. Deze vragen komen expliciet aan de orde op het Mondi event.

Lezingenprogramma

Het doel van het Mondi event is de bezoeker preventief te informeren zodat bovengenoemde situaties zich niet voordoen. Hiervoor is een programma samengesteld met lezingen en workshops. Daarnaast kunnen bezoekers persoonlijk in gesprek gaan met een deskundige. Of het nu gaat om fiscalisten, advocaten of hypotheekadviseurs, vanuit diverse branches worden organisaties uitgenodigd om bezoekers te informeren. Een van de services is dat de bezoeker op het event een quickscan kan laten maken van zijn koopcontract. Daarnaast komt de bezoeker alleen in contact met aanbieders van buitenlands onroerend goed, die vooraf gescreend zijn en aan strenge criteria voldoen.

Oplossingen

Preventief informeren is helaas niet altijd mogelijk. Veel mensen komen te laat in actie en schakelen Mondi als zij al geconfronteerd worden met problemen. Toch laat Mondi deze mensen niet in de kou staan. Ook zij zijn welkom op het Mondi event. Mensen met problemen kunnen deze voorleggen aan één van de deskundigen en zo de stap zetten naar een mogelijke oplossing. De doestelling van Mondi is dat iedereen succesvol een woning in het buitenland moet kunnen aanschaffen, zonder haar onafhankelijkheid te verliezen.

Voorkomen is beter dan genezen, we heten u van harte welkom op het Mondi event! Op mondi.nl/event vindt u het programma van het Mondi event.





http://www.mondi.nl/event