Gemeente Venray


03 november 2009

"Samen werken aan collectieve, duurzame energievoorziening"

De gemeente Venray maakt zich samen met enkele projectpartners in Nederland en Duitsland sterk voor een duurzame energiemarkt in de (grens)regio. Vandaag ondertekende wethouder Lei Heldens namens de gemeente de samenwerkingsovereenkomst. In zijn pilotproject wil Venray de mogelijkheden van duurzame energie voor de nieuw te ontwikkelen bedrijventerreinen De Blakt en De Hulst 2 onderzoeken.

De projectpartners (gemeenten Venray en Helden, Regio Venlo, Stadt Straelen, Stadt Geldern en adviesbureau BHU) hebben zich verenigd in het project CONGRES , een regionaal energieconcept ter bevordering van aanbod en gebruik van duurzame energie. Om het energiepotentieel in de grensregio in kaart te brengen doen zij onderzoek naar duurzame energiesystemen, onder andere wind- en zonne-energie, waterkracht, biomassa en geothermische energie. Op basis van de analyse worden concrete aanbevelingen gedaan voor duurzame energiesystemen die het beste bij de plaatselijke situatie passen. Daarmee hopen zij het aanbod van duurzame energie te bevorderen. Het onderzoek richt zich op zowel afzonderlijke gebouwen als buurten/wijken en bedrijventerreinen, aan beide zijden van de grens. De onderzoeksinformatie is straks via internet vrij toegankelijk voor iedere burger en ondernemer. Daarmee kunnen potentiële gebruikers de voorwaarden voor de toepassing van hernieuwbare energie inzien. De projectpartners hopen dat het project CONGRES gaat leiden tot het genereren van nieuwe projecten op het gebied van duurzaamheid in deze regio.

Binnen het samenwerkingsverband worden drie pilotprojecten gestart, in Geldern (wonen), Helden (gemengd gebied met een focus op de landbouw) en Venray (bedrijventerreinen). De gemeente Venray wil de mogelijkheden van duurzame energie voor haar bedrijventerreinen onderzoeken "Wij hebben aan Thissen/Unica de opdracht gegeven om voor de Blakt en omgeving de haalbaarheid van duurzame energieconcepten over de hele breedte te onderzoeken. Wij willen dit bedrijventerrein volgens duurzame principes en met behulp van duurzame energie ontwikkelen", aldus wethouder Lei Heldens. "De focus ligt op de haalbaarheid van een collectief op te zetten systeem van duurzame energie voor warmte en koude voor de te vestigen bedrijven." De gemeente wil overigens dat de bedrijven vrij kunnen kiezen tussen oude fossiele brandstoffen en de nieuwe duurzame energieconcepten. Lei Heldens: "Wij sluiten op voorhand geen enkel concept uit. Uitgangspunt in het onderzoek is wel dat het financieel aantrekkelijker moet zijn om duurzame energie af te nemen dan energie via het gewone net. Mooi meegenomen is dat ondernemers hiermee ook het element duurzaamheid in hun bedrijf kunnen introduceren." De gemeente Venray is overigens niet van plan zelf een lokaal energiebedrijf op te zetten. "Duurzame energie zal door de markt zelf opgepakt moeten worden. Onze pilot geeft daarbij de handvatten. Ik roep het bedrijfsleven op om de duurzame handschoen op te pakken en met ons te werken aan een collectieve duurzame energievoorziening."

CONGRES = Cross-border CO-operation Between Netherlands and Germany for the use of Renewable Energy Sources on Base of Integral Management