Gemeente Oldenzaal


Masterplan Binnenstad in Politiek Forum

03 november 2009

Het college heeft de richtinggevende visie voor de binnenstad vastgesteld: het Masterplan Binnenstad. Dit Masterplan moet de bestaande waarde van de binnenstad vasthouden en versterken en meer toeristen naar de stad trekken. Het laat zien wat de samenhang tussen verschillende ontwikkelingen is en langs welke hoofdlijnen en welke structuren de stad zich wil ontwikkelen. Het plan is bovendien een eerste toetsingskader voor nieuwe ontwikkelingen in de binnenstad. Thema's die behandeld worden, zijn: wonen in de binnenstad, winkelstructuur, verkeer en vervoer, cultuur in de binnenstad, monumenten, onderwijs, evenementen, horecavoorzieningen en water in de binnenstad.

Het plan heeft een intensief interactief proces doorstaan. Er is met veel mensen gesproken en veel partijen hebben meegedacht. De inbreng is opgenomen in het Masterplan. De eindversie wordt op 5 november tijdens het Politiek Forum aan de gemeenteraad voorgelegd.

Wijzigingen (concept) Masterplan

De eindversie Masterplan Binnenstad verschilt op een aantal punten van het conceptplan. Nadrukkelijker staat beschreven hoe de binnenstad om kan gaan met (hemel)water. Op de Masterplankaart is het nieuw openbaar groen inzichtelijker gemaakt, valt te lezen wat mogelijke locaties van het stadshotel zijn en waar culturele ontwikkeling plaats kunnen vinden.

In het centrum komen momenteel verschillende kleuren openbare verlichting voor. In het Masterplan valt te lezen dat het college hier graag eenheid inziet. Wit licht voor de sociale veiligheid en een betere kleurherkenning.

De Ganzenmarkt, het St. Plechelmusplein en de Groote Markt worden gezien als het podium en de huiskamer van de binnenstad. Het zijn belangrijke ontmoetingsplaatsen voor vermaak, beleving en cultuur van de stad. In het Masterplan zijn de functies en de inrichting van deze pleinen nader beschreven.

Daarnaast wordt meer aandacht geschonken aan de omgeving van het voormalig raadhuis. De schaal en korrelgrootte van de gebouwen aan de Kerkstraat zijn op sommige plekken te groot en vragen op termijn om een opknapbeurt. In het Masterplan is een paragraaf besteed aan architectuur. Deze uitgangspunten worden overgenomen in de nog te ontwikkelen nieuwe welstandsnota die in 2010 gereed is. Hierbij moet gedacht worden aan bouwhoogtes, kappen, typologieën, volume en materialisatie.

Het Masterplan beschrijft bovendien dat alle historische en moderne stadspoorten van de binnenstad herkenbaar moeten worden gemaakt. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de Deurningerpoort, Bisschoppoort en Steenpoort. Verder besteedt het Masterplan ook aandacht aan duurzaamheid. Niet alleen fysieke, maar ook sociale en economische duurzaamheid.

Op de actiekaart staan de lopende en de te ondernemen activiteiten voor de komende jaren. Momenteel is al een start gemaakt met de inrichting van het St. Plechelmusplein.

Vervolgtraject

Wij gaan samen met partners enthousiast door met het plan. Een aantal concrete voorstellen is al in het Masterplan opgenomen, maar andere moeten nog worden uitgewerkt in overeenstemming met het Masterplan. Het komende jaar moet een realisatiestrategie ontwikkeld worden waarbij thema's aan de orde komen op het gebied van financiën (voornamelijk fondsvorming). De relatie met de in voorbereiding zijnde structuurvisie krijgt aandacht. Verder gaan wij invulling geven aan onze regierol. De samenwerking met partners en partijen krijgt verder vorm en er worden voorstellen voor prioritering gedaan.

Politiek Forum

Op donderdag 5 november wordt een Politiek Forum gehouden waarin Pi de Bruin een toelichting geeft op dit plan. Hierin wordt het Masterplan nader toegelicht. De bijeenkomst start om 19.30 uur en vindt plaats in de hal van het stadhuis. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.