Universiteit Leiden

Eveline Crone wint Prijs van Wetenschap & Maatschappij

Dinsdag 3 november 2009

Op de tiende Avond van Wetenschap & Maatschappij heeft Eveline Crone gisteravond, maandag 2 november, in de Ridderzaal de Prijs van Wetenschap & Maatschappij gewonnen voor haar onderzoek naar het kinder- en adolescentenbrein en de manier waarop ze de maatschappij daar deelgenoot van maakt.

Brein en ontwikkeling
Eveline Crone (1975) is hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden en hoofd van het Brain and Development Laboratory, een interdisciplinaire onderzoeksgroep die onderzoek doet naar de relatie tussen brein en emotionele en cognitieve ontwikkeling. Ze is verbonden aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen en het Leiden Institute for Brain and Cognition (LIBC)

Ontwikkeling van het brein
Vier jaar geleden richtte Crone het Brain & Development Lab op en met haar medeonderzoekers publiceert ze geregeld resultaten over de ontwikkeling van het kinder- en adolescentenbrein in topvaktijdschriften als The Journal of Neuroscience en Child Development. Daarnaast verscheen haar werk in algemene toptijdschriften als Science en de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Zeven onderzoeksgroepen
Eveline Crone is ook initiatiefnemer van LIBC-Junior, een interdisciplinair samenwerkingsverband van zeven Leidse onderzoeksgroepen met bijbehorende labs die de ontwikkeling van baby tot volwassene bestuderen. LIBC-Junior werd dit jaar tijdens de opening van het Academisch Jaar 2009-2010 ten doop gehouden.

Boek
Naast het leiden van haar onderzoeksteam doet Crone er alles aan om haar kennis over te dragen aan een groter publiek. In september 2008 verscheen haar boek `Het Puberende Brein'.

Kijk in je brein
In 2009, eveneens bij de opening van het Academisch Jaar, presenteerde ze de website . Die is specifiek bedoeld voor jongeren zelf. Gek genoeg, zo ontdekte ze, is er heel veel informatie voor ouders en leerkrachten over de ontwikkeling van de hersens van vroege (pubers) en latere adolescenten - samen de groep tussen ca. 11 en 25 jaar - maar heel weinig voor jongeren zelf. Eveline Crone is sinds 1 april 2009 ook voorzitter van De Jonge Akademie, de `jongerenafdeling' van de KNAW.

Avond van Wetenschap & Maatschappij
De de Avond van Wetenschap & Maatschappij is opgericht in 1999. Sindsdien is elk jaar een Avond georganiseerd, met thema's uiteenlopend van het werven van jonge mensen voor wetenschaps- en onderzoeksbanen via de rol van levenswetenschappen tot kennisvalorisatie. De Avond van Wetenschap & Maatschappij wordt gedragen door een breed forum van vooraanstaande Nederlanders uit de wereld van het bedrijfsleven, de cultuur, de media, de politiek en de sport. De focus van de Avond is dan ook op tafeldiscussies tussen vertegenwoordigers uit deze groepen gericht. Deze discussieavonden worden ondersteund door ruim twintig prominente ondernemingen door middel van een actieve deelname aan de Avond en door het verlenen van een .