Erasmus Universiteit Rotterdam

Zeven veni's voor Rotterdamse wetenschappers

NWO-subsidies voor jonge onderzoekers in verschillende discplines

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft zeven recent gepromoveerde EUR-onderzoekers de Veni-subsidie toegekend. De wetenschappers kunnen hiermee gedurende drie jaar ideeën ontwikkelen en onderzoeken. De subsidie bedraagt maximaal 250.000 euro per onderzoeker. Vier subsidies gaan naar medisch onderzoek, twee naar marketingonderzoek en één economisch onderzoek.
---

Overzicht alle Rotterdamse veni's

Succesvol cross-cultureel enquêteren
Dr. M. G. (Martijn) de Jong (1980) - RSM, Erasmus University - Marketing Management
Door de globalisering wordt cross-cultureel onderzoek steeds belangrijker. Voor cross-cultureel onderzoek worden vaak enquêtes gebruikt. Dit onderzoek bestudeert cross-culturele verschillen in de manier waarop mensen enquête vragen beantwoorden, en ontwikkelt methoden om antwoorden op een betrouwbare manier te vergelijken.

Design Optimization through Eye-Movement Analysis. Aandacht voor design
Dr. R.J.A. (Ralf) van der Lans (1977), Rotterdam School of Management, Erasmus University - Marketing Management
Consumenten kiezen razendsnel. Design van producten, zoals de verpakking, het logo en indeling van het schap of website, speelt onbewust een grote rol op de uiteindelijke keuze. De onderzoekers zullen met behulp van oogbewegingsanalyses deze effecten ontrafelen.

Internationale introductie van nieuwe medicijnen Dr. A. (Aurélie) Lemmens (1979), Erasmus School of Economics Hoe beslissen bedrijven in welke landen en wanneer ze nieuwe medicijnen introduceren? Het duurt veelal enkele maanden vooraleer een nieuw medicijn in meerdere landen beschikbaar is. Deze studie onderzoekt de rol van crossnationale regulering in dit proces.

Sterven in een diepe slaap
Dr. J. (Judith) Rietjens (1978), Erasmus MC - Maatschappelijke Gezondheidszorg
Het lijden van stervende patiënten aan ernstige symptomen kan soms alleen worden verlicht door hen in een diepe slaap te brengen. Dit internationaal onderzoek gaat na in welke omstandigheden deze controversiële behandeling bijdraagt aan het welzijn van patiënten en familieleden.

Dendritische cellen en hun moleculaire trekkers Dr. L. (Laura) Gutierrez (1976), Erasmus MC - Celbiologie Dendritische cellen zijn de spionnen van het afweersysteem. Ze coördineren de reactie op aanvallen van buitenaf. Daarom kunnen ze ook gebruikt worden om het afweersysteem te versterken. Ik zoek naar moleculaire trekkers om klinische toepassingen van dendritische cellen te verbeteren.

Foetale oorzaken van type 2 diabetes
Dr. V. (Vincent) W.V. Jaddoe (1974), Erasmus MC - Kindergeneeskunde Kinderen met een laag geboortegewicht hebben een grotere kans om op latere leeftijd type 2 diabetes te ontwikkelen. De onderzoekers zullen nagaan welke genetische factoren en omgevingsinvloeden in de baarmoeder leiden tot ziekte op latere leeftijd.

Automatisch morphen van medische beelden
Dr. ir. S. (Stefan) Klein (1978), Erasmus MC - Biomedical Imaging Group Rotterdam
Morphing is het digitaal vervormen van een beeld naar een ander beeld. Dit kennen veel mensen als een special effect in speelfilms, maar het speelt ook een belangrijke rol bij medisch onderzoek. Een voorbeeld is het onderzoek naar hersenveranderingen die mogelijk typerend zijn voor dementie. Door een morph te analyseren kunnen vormveranderingen op hersenscans (MRIs) in getallen worden uitgedrukt, waardoor vraagstellingen concreet beantwoord kunnen worden. In dit project worden intelligente computeralgoritmes met een zelfaanpassend vermogen ontwikkeld, zodat de morph volledig automatisch en zo accuraat mogelijk kan worden berekend. Deze tool zal medisch onderzoekers in de gelegenheid stellen om veel grotere groepen patiënten met elkaar te vergelijken en om meer complexe vergelijkingen te maken.
---

In totaal ontvingen dit jaar 143 onderzoekers een Veni-subsidie. De kandidaten werden geselecteerd vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. De Veni-onderzoekers staan aan het begin van hun carrière, maar hebben wel al aangetoond dat zij een opvallend talent hebben voor het doen van wetenschappelijk onderzoek.

De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten. Meer informatie: www.nwo.nl/vernieuwingsimpuls