Wageningen Universiteit en Researchcentrum

065wu, 3 oktober 2009

NWO-subsidie voor jonge Wageningse onderzoekers

Drie jonge, recent gepromoveerde Wageningse onderzoekers krijgen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) 250.000 euro. Het gaat om een zogeheten Veni-subsidie die aan de onderzoekers wordt toegekend voor hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. Zij kunnen met de subsidie drie jaar lang aan de slag om hun ideeën verder te ontwikkelen.

De drie onderzoekers zijn Joost van den Borne, Peter van Esse en Nina Fatouros.

Nina Fatouros, Laboratorium voor Entomologie, krijgt de subsidie voor haar onderzoek Plantenverdediging voorkomt rupsenvraat:

Planten kunnen zich op allerlei manieren verdedigen tegen planteneters. Dit onderzoek bestudeert hoe koolplanten rupsenschade kunnen voorkomen: door zelf vlindereitjes te doden, door de aantrekking van minuscule sluipwespen die deze eitjes aanvallen of door deze twee verdedigingsmechanismen te combineren.

Peter van Esse, leerstoelgroep Fytopathologie, voor: Immuunsuppressors onder de loep:

Verticillium dahliae veroorzaakt in ruim 200 plantensoorten een vernietigende verwelkingziekte. Tijdens infectie maakt de schimmel eiwitten aan die het immuunsysteem van de plant inactiveren. De onderzoekers gaan deze eiwitten opsporen om te achterhalen hoe ze werken.

Joost van den Borne, leerstoelgroep Diervoeding, voor Suikerziekte bij kalveren aanpakken:

Melkdrinkende kalveren lijden vaak aan suikerziekte waardoor de gezondheid verslechtert en de groei stagneert. Door veranderingen in de hoeveelheid en samenstelling van de voedingssuikers en -vetten wordt onderzocht welke voedingsstoffen in de melk zorgen voor suikerziekte in deze jonge dieren.

Vernieuwingsimpuls

De Veni-subsidie van NWO is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls (www.nwo.nl/vernieuwingsimpuls). De andere twee subsidies zijn de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.