Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 3 november 2009

Kenmerk 252

Amsterdam investeert in haar eigen monumenten

Op maandag 2 november 2009 hebben Hans Gerson, wethouder Monumenten en Pieter Siebinga, directeur van Nationaal Restauratiefonds de samenwerkingsovereenkomst getekend voor het beheer van het Amsterdams Restauratiefonds. Els Iping, voorzitter dagelijks bestuur stadsdeel Centrum heeft de eerste beschikkingen uitgereikt aan twee monumenteneigenaren in stadsdeel Centrum. Voor de start van het fonds is 3,4 miljoen beschikbaar.

Het Amsterdams Restauratiefonds is een revolverend fonds waarvan de rente en aflossing weer terugvloeien zodat er ook in de toekomst geld beschikbaar blijft voor het restaureren en onderhoud aan gemeentelijke monumenten. Met het fonds investeert Amsterdam in een duurzame voorziening voor de financiële ondersteuning van monumentenrestauraties. Monumenteneigenaren in alle stadsdelen kunnen gebruik maken van het Amsterdamse fonds. De regeling wordt uitgevoerd door het Bureau Monumenten & Archeologie van de gemeente Amsterdam. Het beheer van het Amsterdams Restauratiefonds is ondergebracht bij Nationaal Restauratiefonds dat ruime ervaring heeft met het beheer van dergelijke fondsen.

Amsterdam is de grootste monumentenstad van Nederland met 7.484 rijksmonumenten en 1.379 gemeentelijke monumenten. Onderhoud en restauratie van monumenten is soms kostbaar. Eigenaren van rijksmonumenten kunnen in de regel een beroep doen op financiering en subsidie van het rijk. Voor particuliere eigenaren van gemeentelijke monumenten in Amsterdam zijn er nu geen faciliteiten beschikbaar. Het oprichten van het Amsterdams Restauratiefonds voorziet in financiële ondersteuning bij het restaureren van gemeentelijke monumenten.

Het college van B&W heeft op 30 juni 2009 ingestemd met het oprichten van een Amsterdams Restauratiefonds. Vanaf 16 november kunnen particuliere eigenaren van monumenten een lening met een lage rente aanvragen uit het Amsterdams Restauratiefonds voor de renovatie van hun pand bij Bureau Monumenten & Archeologie. Meer informatie is te vinden op de website www.bma.amsterdam.nl. Twee Amsterdamse eigenaren van gemeentelijke monumenten hebben meegewerkt aan een pilot waarin de regeling uitvoerig is getest. Voor de start van het fonds is 3,4 miljoen beschikbaar. Stadsdeel Centrum is het eerste stadsdeel dat hieraan een bijdrage heeft geleverd met een storting van 700.000.