Milieudienst Rijnmond

Op weg naar een stiller (stedelijk) Nederland

03.11.2009 12:00

De Nederlandse Stichiting Geluidhinder (NSG) organiseert in samenwerking met de Stichting Innonoise en de DCMR een middagbijeenkomst over dit onderwerp.

Meer verkeer betekent meer geluid. Meer geluid in de woonomgeving betekent meer hinder en meer gezondheidsschade. Mensen ervaren stress, functioneren minder goed en worden ziek. Aan dit groeiend probleem moet een halt worden toegeroepen. De meest doeltreffende wijze is bronnen stiller te maken en waar mogelijk de volumegroei te beperken. Voor bronmaatregelen is dat voor de rijksinfrastructuur gebeurd door het Innovatieprogramma Geluid (IPG) op te zetten. Dit heeft veel opgeleverd. Maar ook binnen de steden en dorpen kan het stiller!

Door de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat wordt gewerkt aan een actiever bronbeleid voor het wegverkeer. Onder andere door het project `Veilige, zuinige en stille banden' en het programma `IPG Stedelijk'. Plaatselijke overheden kunnen ook veel doen. Door het geven van het goede voorbeeld bij de aanschaf van het wagenpark of door een goed doordacht verkeerscirculatieplan, waarbij lawaai prioriteit heeft of de realisering van een stille woonwijk en het creëren of beschermen van stille plekken in de stad. Plaatsen waar mensen kunnen bijkomen van de hectiek op straat.

Deskundige sprekers schetsen aan de hand van diverse voorbeelden/casus hun mogelijke oplossingen en/of bijdragen. Meer weten over het programma, klik hier.