Stichting FOM 3 november 2009

Renate Loll benoemd op 'Perimeter Institute Distinguished Research Chair'

Prof.dr. R. (Renate) Loll, FOM werkgroepleider en lid van de Raad van Bestuur van FOM, is op 15 oktober 2009 benoemd tot 'Distinguished Research Chair' aan het Perimeter Institute for Theoretical Physics in Canada. Deze prestigieuze leerstoel wordt voor een periode van drie jaar toegekend op basis van uitmuntende wetenschappelijke verdienste. Loll richt zich in haar werk op de zoektocht naar de correcte theorie over kwantumgravitatie, die een brug zal slaan tussen de natuurkunde op de allerkleinste en allergrootste lengteschalen. De bezetters van de leerstoelen, waaronder prof.dr. Stephen Hawking, verblijven jaarlijks voor een langere periode aan het Perimeter Institute om daar onderzoek te doen, maar behouden hun huidige positie aan universiteit of onderzoeksinstelling.
vergroten Prof.dr. Renate Loll
Prof. Loll is sinds 2004 hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. Zij promoveerde in 1989 aan het Imperial College in Londen en verbleef daarna onder meer enige jaren aan het Max Planck Instituut voor Zwaartekrachtsstudies in Duitsland. In 2004 ontving zij van NWO een Vici-subsidie voor haar onderzoek naar de structuur van ruimtetijd op de kleinste lengteschaal, de Planck-schaal.

Kwantumgravitatie
Zwaartekracht wordt op de schaal van ons dagelijks leven tot aan de afmetingen van het heelal goed beschreven door de algemene relativiteitstheorie. Echter, op zeer kleine schaal, de afmeting van atomen en kleiner, wordt het een heel ander verhaal. Dit is het domein van de kwantummechanica, die echter heel andere voorspellingen doet dan de algemene relativiteitstheorie. Het verbinden van deze twee tegenstrijdige theorieën tot één theorie van kwantumgravitatie is één van de grote uitdagingen van de hedendaagse natuurkunde. Om een kandidaat theorie te testen is het belangrijk te kunnen doorrekenen van de dynamica van de microscopische kwantumruimtetijd naar grotere schalen.

Pionier
Prof. Loll is op dat gebied een ware pionier. Samen met haar collega's Jan Ambjørn en Jerzy Jurkiewicz heeft zij de methode van de zogenaamde causale dynamisch triangulatie ontwikkeld, die in korte tijd tot bijzondere nieuwe inzichten in kwantumgravitatie heeft geleid. Dit onderzoek toont onder meer aan hoe een vierdimensionale klassieke ruimtetijd, zoals die beschreven wordt in de algemene relativiteitstheorie, kan ontstaan uit alleen maar kwantumfluctuaties. Voor dit pionierswerk wordt zij nu beloond met deze prestigieuze leerstoel.

Website van prof. Loll met informatie over haar onderzoek (in Engels).

Website van het Perimeter Institute, met informatie over de 'Distinguished Research Chairs (in Engels).