Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 3 november 2009

Dertien jonge onderzoekers van UvA en AMC ontvangen Veni-subsidie

Gepubliceerd op 3 november 2009

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft dertien jonge, recent gepromoveerde wetenschappers een Veni-subsidie toegekend voor onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) of het AMC. Elke onderzoeker krijgt 250.000 euro. De wetenschapper kan hiermee drie jaar onderzoek doen en ideeën ontwikkelen.

In totaal ontvangen 143 onderzoekers 35 miljoen euro aan Veni-subsidies. Dit is een recordaantal, omdat er sinds dit jaar meer geld beschikbaar is gekomen. In 2008 ontvingen 116 onderzoekers een Veni-subsidie. In totaal schreven dit jaar 809 onderzoekers een voorstel. De 143 winnaars, onder wie 47 vrouwen, zijn geselecteerd vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek.

De toekenningen

Niet-leven: een statistische aanpak uit het leven gegrepen - dr. Katrien Antonio (Actuariaat)
Zorg-, auto- en andere `niet-leven-verzekeraars' dienen te beschikken over accurate statistische technieken om hun toekomstige verplichtingen in te schatten. In dit onderzoek bestudeert Antonio de ontwikkeling van schadereservering gebaseerd op technieken uit het leven-actuariaat.

DNA vaccineren tegen Tuberculose - dr. Adriaan Bins (Geneeskunde) Het huidige vaccin tegen tuberculose stamt uit 1921 en werkt matig, terwijl tuberculose mondiaal een enorm gezondheidsprobleem is. Voor een moderne en betere TBC-vaccinatie op basis van DNA, gaat Binsuitzoeken hoe TBC-genen omgebouwd moeten worden voor optimale DNA-vaccinatiekracht.

Energiecrisis te lijf met anti-aging enzym - dr. Vincent de Boer (Genetische Metabole Ziekten)
In een gezond lichaam worden vet en glucose gebruikt als energiebron. Patiënten die vet niet goed kunnen verbranden door een erfelijke stofwisselingsziekte hebben mogelijk baat bij verhoogde glucoseverbranding. De Boer bestudeert of het anti-aging-enzym SIRT4 de glucoseverbranding kan verhogen, zodat een energiecrisis kan worden voorkomen.

Nieuwe energie voor een oude ziekte - Dr. Lizzy Brewster (Interne en Vasculaire Geneeskunde)
Wereldwijd is hoge bloeddruk de grootste risicofactor voor vroege sterfte, maar de precieze oorzaak van de aandoening is nog steeds onbekend. Brewster trof in populaties met de hoogste bloeddrukken, ook de snelste sprinters en bestudeert of hoge-energieproductie, die het sprinten mogelijk maakt, ook een rol speelt bij het ontstaan van hypertensie.

Brandstof uit water - dr. Dennis Hetterscheid (Supramoleculaire Katalyse)
Voor het volledig overstappen naar duurzame energie is het noodzakelijk dat we brandstof kunnen genereren uit zonlicht. Hetterscheid probeert nieuwe inzichten te verkrijgen om water met behulp van licht om te zetten in waterstof, dat gebruikt kan worden als brandstof.

Supergeleiding in de ijzertijd - dr. Erik van Heumen (Quantum Electron Matter)
In sommige metalen kunnen elektronen zich bij extreem lage temperatuur zonder weerstand (energieverlies) bewegen. Wetenschappers hebben vorig jaar een nieuwe groep (ijzerhoudende) materialen ontdekt die bij veel hogere temperaturen supergeleiden. Door verschillende experimenten te combineren probeert Van Heumen te achterhalen hoe dit kan.

Keeping track of the world with moving eyes - dr. Tomas Knapen (Psychologie)
Zonder dat we ons daarvan bewust zijn bewegen onze ogen constant en veranderen daarmee de beelden die onze ogen ontvangen. Toch is onze perceptie van de wereld stabiel. Knapen gaat met behulp van hersenscantechnieken onderzoeken hoe onze hersenen deze stabiliteit in waarneming bereiken.

Het vergelijken van medische tests - dr. Mariska Leeflang (Klinische Epidemiologie)
Medische diagnostische tests maken fouten. Die fouten worden veroorzaakt door de test zelf of door patiëntkenmerken. Leeflang ontwikkelt een methode waarbij resultaten uit eerder onderzoek gecombineerd worden om voor een bepaalde situatie de beste medische test te kiezen.

Neutron stars with sub-millisecond periods: a new frontier of physics
- dr. Alessandro Patruno (Sterrenkunde)
Neutronensterren zijn kleine objecten met een radius van 10 km en een massa die vergelijkbaar is met de zon. Ze bevatten materie met de hoogste dichtheden van het heelal en roteren tot wel een paar honderd keer per seconde. Patruno gebruikt röntgenruimtetelescopen in de zoektocht naar neutronensterren die meer dan duizend keer per seconde roteren. Op die manier wil hij ontdekken uit welke elementaire deeltjes deze objecten zijn opgebouwd.

Economisch denken in de Nederlandse roman - dr. Saskia Pieterse (Neerlandistiek)
Economische denkbeelden komen we niet alleen tegen in de wetenschap. Ook romanschrijvers maken vaak op een eigenzinnige manier gebruik van economische inzichten. In dit onderzoek kijkt Pieterse naar acht Nederlandse romans, van Sara Burgerhart (1782) tot De literaire kring (2007).

Buruli ulcus: een infectieziekte in opkomst - dr. Ymkje Stienstra (Interne/infectieziekten)
Buruli ulcus is een neglected disease. Het is een invaliderende, zwerende ziekte die vooral in West-Afrika steeds vaker voorkomt. Het doel van Stienstra's onderzoek is de behandeling te verbeteren en een diagnostische test te ontwikkelen.

Invloed media op parlementariërs - dr. Rens Vliegenthart (Communicatiewetenschap)
Parlementariërs lijken in hun dagelijkse werkzaamheden veel gebruik te maken van informatie die zij via de massamedia krijgen. In een onderzoek in een aantal West-Europese landen bekijkt Vliegenthart onder welke omstandigheden dit het meest het geval is.

Wanneer bacteriën onze afweer uitdagen - dr. Joost Wiersinga (Center for Infection and Immunity Amsterdam)
Toll-like-receptoren zijn eiwitten die de afweer tegen schadelijke bacteriën in gang zetten, maar wat gebeurt er precies als binnendringende bacteriën ons immuunsysteem uitdagen? Wiersinga analyseert welke gen-eiwitcombinaties ervoor zorgen dat dodelijke bacteriën zoals Burkholderia pseudomallei onschadelijk gemaakt kunnen worden.

Over de Vernieuwingsimpuls

De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls van NWO, die is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten. De andere twee subsidies zijn de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). Bron: UvA Persvoorlichting