Ministerie van Defensie

Luchtmacht

De Vries op Kreta bij Uruzganmilitairen en luchtmachtoefening

3 november 2009, 14.26 uur

Lancering van een Patriotraket Staatssecretaris van Defensie, Jack de Vries, bezoekt vandaag en morgen op Kreta Nederlandse militairen die in het `adaptatieprogramma' zitten. Dat is een programma voor alle uitgezonden militairen, ter overbrugging van de missie in Afghanistan en hun thuiskomst.

Tijdens een kort verblijf op Kreta worden deze militairen door ontspanningsactiviteiten en gesprekken met zorgverleners voorbereid op hun terugkeer in Nederland.

Oefening luchtmacht

Aansluitend bezoekt de bewindsman, samen met de Commandant Luchtstrijdkrachten Jac Jansen, de oefening Special Project Optic Windmill. Tijdens deze internationale oefening lanceren Nederlandse Patrioteenheden 4 raketten op luchtdoelen.

Aan de oefening wordt deelgenomen door eenheden van de Groep Geleide Wapens van Luchtmachtbasis De Peel en militairen van het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. De buitenlandse deelname bestaat uit een Duits fregat, Griekse luchtafweereenheden, Griekse F-16's en een Grieks AWACS-vliegtuig.

De oefening is door de Koninklijke Luchtmacht georganiseerd en geldt binnen de NAVO als een toonaangevende luchtverdedigingsoefening.