Alzheimer Nederland



- PERSBERICHT - Alzheimer Nederland vraagt impuls voor casemanagement Houd de mantelzorgers bij dementie overeind!

Bunnik, 3 november 2009 - Casemanagement bij dementie heeft in 2010 een extra impuls nodig. Alzheimer Nederland dringt hier in de week voor de behandeling van de VWS-begroting 2010 op aan in een petitie aan de Tweede Kamer. Casemanagers zorgen ervoor dat mantelzorgers van mensen met dementie deskundige ondersteuning krijgen. Dat is een zeer efficiënte manier om de mantelzorgers overeind te houden. Met een bedrag van 9,5 miljoen kan een eerste stap worden gezet in de landelijke doorvoering van casemanagement.

Mantelzorg zwaar belast
Dankzij de inzet van mantelzorgers woont ruim 70% van de 230.000 mensen met dementie thuis. De belasting van de mantelzorgers is echter zo zwaar dat dit voor velen niet of nauwelijks vol te houden is. Maar liefst 82 procent van de mantelzorgers is ernstig belast of loopt een groot risico op overbelasting. "De mantelzorgers vormen de ruggengraat van de zorg voor dementiepatiënten", aldus Gea Broekema, de algemeen directeur van Alzheimer Nederland. Met de hulp van gekwalificeerde casemanagers blijven de mantelzorgers overeind. In de praktijk zijn hier al goede ervaringen mee opgedaan, maar het wachten is op grootschalige invoering. Daarom vraagt Alzheimer Nederland in de petitie van 3 november aan de Tweede Kamerleden om casemanagement een noodzakelijke impuls te geven.

Ambitie nodig met het oog op de toekomst
Met de inzet van 9,5 miljoen kunnen er in 2010 op hbo-plus niveau opgeleide casemanagers aan de slag in een verzorgingsgebied van 1 miljoen inwoners. Het is van belang om een dergelijke ambitieuze stap tijdig te zetten. Door de vergrijzing zal het aantal patiënten met dementie toenemen naar een half miljoen in 2050. Tegelijkertijd zal in toenemende mate van mantelzorgers worden verlangd dat ze meer betaald werk gaan verrichten. Voor de mantelzorgers wordt het steeds meer buigen of barsten. Alzheimer Nederland vindt het van groot belang dat er tijdig adequate ondersteuning wordt geregeld.

Over dementie
Dementie is een progressieve en uiteindelijk ook dodelijke ziekte waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Daaraan gepaard, treden (in wisselende combinaties) veranderingen op in de persoonlijkheid, de stemming en het gedrag. De belangrijkste en meest bekende oorzaak van dementie is de ziekte van Alzheimer. Nederland telt momenteel ongeveer 230.000 mensen met dementie. Het aantal mensen met dementie stijgt als gevolg van de vergrijzing van de bevolking. Volgens berekeningen van de Gezondheidsraad zal het aantal mensen met dementie de komende decennia toenemen tot 500.000 in 2050. Ieder uur krijgen vier mensen in Nederland dementie. De kans dat iemand in zijn leven dementie krijgt, is 20%. Voor vrouwen ligt dit percentage zelfs op 30%.

Kosterijland 3 - Postbus 183 ­ 3980 CD Bunnik T: 030 ­ 659 69 00 ­ F: 030 ­ 659 69 01
E: info@alzheimer-nederland.nl
www.alzheimer-nederland.nl





Over Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland zet zich al 25 jaar in voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun naaste omgeving. Zij doen dit door het subsidiëren van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, hulp en belangenbehartiging. Met 52 regionale afdelingen en bijna 170 Alzheimer Cafés heeft Alzheimer Nederland een landelijk bereik. Alzheimer Nederland is afhankelijk van particuliere giften en heeft het CBF-keurmerk voor goede doelen. Kijk voor meer informatie op www.alzheimer-nederland.nl.


Noot voor de redactie -