Nieuw-Vlaamse Alliantie


Geste federale overheid is vergiftigd geschenk (03/11/09)

Het is niet de eerste keer dat de federale regering een initiatief neemt in een domein dat in feite tot de bevoegdheid van de deelstaten behoort en het na enkele jaren prompt laat vallen. De vorige keer waren de psychiatrische dagcentra het slachtoffer, nu zijn de mensen met een handicap de dupe. Wij vragen niet liever dan dat de federale overheid binnen haar eigen bevoegdheden blijft, zegt Vlaams parlementslid Helga Stevens. Maar als ze dat koppig weigert, is het dan te veel gevraagd dat ze ook eens stilstaat bij de gevolgen van haar beslissingen?

Vlaams volksvertegenwoordiger Helga Stevens reageerde meteen zeer kritisch toen voormalig federaal minister Bruno Tuybens net voor de federale verkiezingen van 2007 met zijn aankondiging kwam. Hij zou middelen van de Nationale Loterij gebruiken om de vzw Intro te steunen in het toegankelijk maken van muziekfestivals en andere evenementen voor personen met een handicap. Een mooi verkiezingscadeau, dat wel. Maar wat nadien?

De tijd heeft haar gelijk gegeven. Zonder enig overleg met de feitelijk bevoegde Gemeenschappen en zonder oog te hebben voor de gevolgen, zet de federale overheid deze subsidies na drie jaar gewoon stop.

Helga Stevens heeft daarom de Vlaamse minister van Gelijke Kansen, Pascal Smet met aandrang verzocht om samen met zijn collega bevoegd voor Cultuur, Joke Schauvliege te kijken wat er op korte termijn gedaan kan worden. Vlaams minister Smet beloofde ook aan te dringen bij federaal minister Didier Reynders, voogdijminister van de Nationale Loterij, om de ondersteuning verder te zetten.

Zojuist ontving Helga Stevens die ook gemeenschapssenator is, de reactie van federaal minister Reynders. Op zijn typische manier meldt federaal minister Reynders laconiek dat hij de vzw Intro tijdig had geïnformeerd dat zij elders moeten gaan aankloppen voor subsidiëring. Dit omdat de toegankelijkheid voor personen met een handicap in feite behoort tot de bevoegdheid van de Gemeenschappen. Hallo?

Helga Stevens: Vlaanderen moet nu snel en onverwachts op zoek naar bijkomende middelen. Niet evident in deze financieel moeilijke tijden. Deze "geste" van de federale overheid is weer eens een vergiftigd geschenk gebleken, voor de personen met een handicap én voor Vlaanderen. Eerst neemt de federale overheid initiatieven in een domein dat eigenlijk het hare niet is waardoor zij het Vlaams beleid (dat gestaag opbouwde) doorkruist en later laat zij alles zonder pardon vallen. Van goed bestuur gesproken! Voor het federale niveau heeft zij dan ook één niet mis te verstane boodschap: Schoenmaker, blijf bij uw leest.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be