Technologie Stichting STW

Twaalf veni-subsidies voor nieuw talent bij STW

dinsdag 3 november 2009

Van de 61 binnen de Vernieuwingsimpuls bij STW ingediende Veni-aanvragen zijn er 12 toegekend. Jonge, veelbelovende wetenschappers kunnen met een Veni-subsidie gedurende drie jaar ideeën ontwikkelen en onderzoeken. De subsidie bedraagt maximaal 250.000 euro per onderzoeker.

Voor vragen over de Vernieuwingsimpuls kunt u contact opnemen met Freya Senf (030-6001 303, f.senf@stw.nl of http://www.nwo.nl/subsidiewijzer.nsf/pages/NWOA_4YJDQ3?Opendocument&su =no

Veni-2009 gehonoreerde aanvragen

Schone energie uit verwaarloosde warmte Dr.ir. M. (Mark) Huijben, Universiteit Twente - Anorganische Materiaalkunde Dreigende schaarste aan energie toont aan dat de beschikbare energiebronnen veel efficiënter moeten worden gebruikt. Hergebruik van verwaarloosde afvalwarmte wordt nu interessant als mogelijke energiebron. Dit onderzoek richt zich op het ontwerpen en realiseren van nieuwe materialen die deze warmte omzetten in bruikbare energie.

Suikerziekte bij kalveren aanpakken Dr.ir. J.J.G.C. (Joost) van den Borne, Wageningen Universiteit - Diervoeding Melkdrinkende kalveren lijden vaak aan suikerziekte waardoor de gezondheid verslechtert en de groei stagneert. Door veranderingen in de hoeveelheid en samenstelling van de voedingssuikers en -vetten wordt onderzocht welke voedingsstoffen in de melk zorgen voor suikerziekte in deze jonge dieren.

Geen geneesmiddelen in ons drinkwater! Dr.ir. A.R.D. (Arne) Verliefde, Technische Universiteit Delft - Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen- Watermanagement Door overmatig gebruik van geneesmiddelen en een vergrijzende bevolking komen steeds meer geneesmiddelen terecht in de drinkwaterbronnen. Om het drinkwater te beschermen gaat dit onderzoek systematisch na welke zuiveringsprocessen nodig zijn om er zeker van te zijn dat het gezuiverde drinkwater geen (resten van) geneesmiddelen bevat.

Voelen is geloven Dr. D.A. (David) Abbink, Technische Universiteit Delft â Biomechanical Engineering In de auto- en luchtvaartindustrie wordt de mens vaak âweg-geautomatiseerdâ. Dit onderzoek presenteert een alternatief waarbij mens en machine intuïtief samenwerken, door samen de benodigde stuurkracht te leveren. Gedetailleerde mensmodellen en experimenten worden ontwikkeld om deze nieuwe interactie mogelijk te maken.Â

Op afstand in spieren kijken Dr. L.A.C. (Laura) Kallenberg, Universiteit Twente - Biomedische Signalen en Systemen Met een naald zijn aansturing en eigenschappen van spieren makkelijk te onderzoeken. Deze metingen zijn echter slecht reproduceerbaar en oncomfortabel. In het onderzoek wordt een meetmethode ontwikkeld op basis van elektroden op de huid, waarmee vervolgens het herstelmechanisme na neurologisch letsel onderzocht wordt.

Biologisch-geinspireerde informatie architectuur voor robots Dr. M. (Ming) Cao, Rijksuniversiteit Groningen â Industrial Technology and Management Inzicht in het gedrag van groepen dieren inspireert tot nieuwe ontwerpen van robotteams. Door te kijken hoe dieren hun gedrag afstemmen op hun soortgenoten zal het project methodologieën opleveren om onder robots effectief informatie te verspreiden en te verwerken zonder dat er een algeheel coördinerend systeem nodig is.

Tumoren onder de magnetische loep Dr.ir. C.A.T. (Nico) van den Berg, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Divisie Beeld. Moderne MRI-apparaten gebruiken hoge magneetvelden om zeer kleine hersentumoren op te sporen. Toepassing buiten het hoofd loopt vast op fysische obstakels. Dit onderzoek creëert technologie om deze barrières te doorbreken. Dit maakt hoge-magneetveld MRI beschikbaar voor alle kankersoorten.

Vorming van ijs en minerale zouten beneden 0 ºCÂ Dr. F.E. (Elif) Genceli, Technische Universiteit Delft - Faculty of Mechanical, Maritime and Materials Engineering Kennis over kristallisatie beneden 0 ºC bij atmosferische en hogere druk is essentieel voor energiezuinige scheidingstechnologie in de industrie, voor het voorkomen van aankorsting door ijs en zouten (ijs en mineraal scaling), voor het ontdekken van nieuwe bestanddelen en mineralen in Arctische gebieden (en koude planeten) en voor het begrijpen van de vorming van gashydraten.

Metalen tegen corrosie beschermen met klei Dr. S.J. (Santiago) Garcia Espallargas, Technische Universiteit Delft â Materials Science and Engineering Kleien komen wijd verbreid voor op Aarde en kunnen gebruikt worden om stoffen tegen corrosie in te verpakken. Dit project richt zich op het zoeken en combineren van kleien en bestanddelen tegen corrosie, en het verwerken ervan in verf om de corrosie van metalen te helpen beperken.

Het vliegtuig van morgen wordt gelijmd Dr. C.D. (Calvin) Rans, Technische Universiteit Delft â Aerospace Engineering Vliegtuigdelen worden meestal verklonken. Delen verlijmen is veel efficiënter, maar wegens het verlies aan veiligheid niet aanvaardbaar. Dit onderzoek mikt op het ontwikkelen van duurzaamheidsmodellen om het verlijmen van vliegtuigen in de toekomst toch veilig te kunnen toepassen.

Instabiliteit gebruiken om materialen met instelbare eigenschappen te maken Dr. K. (Katia) Bertoldi, Universiteit Twente â Faculteit der Construerende Technische Wetenschappen Instabiliteiten zullen gebruikt gaan worden om een nieuwe klasse van materialen met schakelbare eigenschappen te maken. Mogelijke en opwindende toepassingen zijn fononische/fotonische kristallen met instelbare bandkloven en materialen met een instelbare negatieve Poisson-factor (zoân materiaal zwelt op wanneer het wordt uitgerekt).

De elektronenbundel als atomair potlood Dr.ir. W.F. (Willem) van Dorp, Technische Universiteit Delft, Deeltjesoptica Atoom voor atoom patronen schrijven is ultieme nanotechnologie. Ik wil laten zien dat je met een elektronenbundel individuele metaalatomen neer kunt leggen op een preparaat. Dat ga ik doen door met elektronen op gasmoleculen te schieten in een elektronenmicroscoop.