NCRV

Mambapoint

Finalisten in online videowedstrijd bekend

Mambapoint

Dinsdag 3 november

Welk filmpje is het allerbeste?

De drie finalisten van de Mambapoint online videowedstrijd âLaat zien wat je doetâ zijn bekend. De videowedstrijd is afgelopen zomer gelanceerd voor Nederlanders met een project in een ontwikkelingsland. De projecteigenaren werden opgeroepen in beeld vast te leggen waar hun stichting zich voor inzet. Mambapoint, het webplatform van de NCRV, wil de projecteigenaren zo stimuleren om met dit zelfgemaakte filmpje de wereld te laten zien wat ze doen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

De jury, bestaande uit programmamakers Hellen Kabel, Jikke Wechgelaer en Elwin Mulder van NCRV Mambapoint, heeft de filmpjes van maximaal vier minuten beoordeeld. Zo werd onder andere gekeken hoe visueel spannend ze zijn en in hoeverre duidelijk naar voren komt waar de projecten over gaan. Ook is inhoudelijk naar de projecten gekeken hoe duurzaam ze zijn en in hoeverre er wordt getracht zelfredzaamheid te creëren in plaats van louter ontwikkelingshulp te bieden.

Het publiek bepaalt uiteindelijk wie er met de hoofdprijs vandoor gaat. Tot en met dinsdag 10 november kan er gestemd worden op de website www.mambapoint.nl. Een dag later verrast presentatrice Evelien Bosch de uiteindelijke winnaar en overhandigt een cheque van ⬠2.000,- die kan worden besteed aan het eigen project.

De kanshebbers:

The Optical Foundation

Deze stichting maakt oogzorg toegankelijk voor kinderen in Ghana en leidt tevens Ghanese optometrie studenten op. Oprichtster Carolien Kunnen zet zich al vele jaren in voor goede oogzorg. De Utrechtse reist regelmatig af naar Ghana, maar organiseert ook ludieke acties om geld op te halen voor de stichting. De Foundation zit in Maastricht.

Rhythm for Revival

Ondersteunt in Burundi tamboerprojecten. Tijdens de opleiding tot âtambourinaireâ (drummer) worden kinderen geresocialiseerd en met elkaar verzoend, ongeacht hun etnische afkomst. Tijdens die trommelles leren zij ook over goede voeding, hygiëne, de gevaren van aids en gezondheid. De trommel heeft grote aantrekkingskracht, het is de magneet om de kinderen verder te ontwikkelen. De projectleiding in Burundi heeft dit project zelf bedacht en werkt zeer zelfstandig. De stichting zit in Nijmegen en Caroline Westgeest is er nauw bij betrokken.

Het Lejo Fonds

In het voorjaar van 2009 werd door dit fonds het project âFrom goat to goatâ opgezet. In het Mukonodistrict in Oeganda worden geiten beschikbaar gesteld aan families die een wees opnemen of een gehandicapt kind hebben, die niet naar school gaat doordat het schoolgeld niet betaald kan worden. Met de geit kan de familie inkomsten verwerven om het schoolgeld te betalen. Het fonds zit in Maria-Hoop, te Limburg. De zestiger Leo Annyas besteedt veel tijd aan het Lejo Fonds.

Op donderdag 12 november wordt de winnaar bekendgemaakt op de site van Mambapoint, www.mambapoint.nl.

NCRV Mambapoint is een platform voor grote en kleinschalige ontwikkelingsprojecten. De redactie maakt wekelijks reportages over inspirerende mensen, maar ook over zaken die spelen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.