Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De uitbreiding van een geitenbedrijf

03 november 2009 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister ingaat op de uitspraak van de Raad van State over de uitbreiding van een geitenbedrijf. Op dit moment worden juridische mogelijkheden om uitbreiding tegen te gaan onderzocht.

Datum 3 november 2009
Betreft Kamervragen over de uitbreiding van een geitenbedrijf

Geachte Voorzitter,

Mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stuur ik u hierbij de antwoorden op de Kamervragen van het lid Thieme (PvdD) over de uitbreiding van een geitenbedrijf in verband met Q-koorts van 15 oktober 2009.
1
Kent u het bericht "RvS wijst bezwaar tegen geitenbedrijf door q-koorts af"'? Ja.

2
Hoe verhoudt zich deze uitbreiding van een geitenbedrijf tot uw uitspraken tijdens het algemeen overleg Q-koorts van 1 oktober jl., waarin u aangaf uitbreidingen van geitenstallen tijdens deze Q-koorts epidemie onwenselijk te vinden?
3
Bent u bereid de voorgenomen uitbreiding van het betreffende geitenbedrijf tegen te houden op grond van de volksgezondheid? Zo ja, op welke wijze en op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
Tijdens het algemeen overleg heb ik aangegeven dat ik de vraag over de wenselijkheid van het uitbreiden van melkgeiten- en melkschapenbedrijven in gebieden waar Q-koorts voorkomt legitiem vind. Ik ben van mening dat het uitbreiden van besmette melkgeiten- en melkschapenbedrijven niet wenselijk is. Uit de uitspraak van de Raad van State blijkt niet of het betreffende geitenbedrijf al dan niet besmet is met Q-koorts. Ik zie geen aanleiding om uitbreiding van Q-koortsvrije bedrijven tegen te gaan.
Op dit moment onderzoek ik de juridische mogelijkheden om uitbreiding van besmette melkgeiten- en melkschapenbedrijven tegen te gaan. Dit doe ik in overleg met de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en regionale overheden.
In ieder geval doe ik een beroep op de sector in het kader van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

4
Bent u bereid met spoed regelgeving te ontwikkelen, waardoor dit soort uitbreidingen in de toekomst tegen gehouden kunnen worden? Zo ja, op welke wijze en welke termijn? Zo nee, waarom niet?
Op dit moment worden de juridische mogelijkheden onderzocht. Ik wil de resultaten van dit onderzoek afwachten en niet op de zaken vooruitlopen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

') AGD.nl, 14 oktober 2009
http://www.agd.nl/1086489/Nieuws/Artikel/RvS-wijst-bezwaar-tegen-geitenbedrijf-doorq- koorts-af.htm