Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



IGZ Rapport Toepassing van domotica in de zorg moet zorgvuldiger

Kamerstuk, 2 november 2009

DLZ/KZ-U-2966570

2 november 2009

Geachte voorzitter,
Mede namens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zend ik u het rapport Toepassing van domotica in de zorg moet zorgvuldiger dat door de Inspectie voor de Gezondheidszorg aan mij is aangeboden.

Algemeen

De IGZ heeft onderzoek verricht naar het gebruik van domotica in de zorg. Dit onderzoek is verricht naar aanleiding van het toenemende gebruik van domotica in de langdurige zorg en zorg thuis en een aantal ernstige meldingen van onzorgvuldig gebruik van deze technologie. Het rapport Toepassing van domotica in de zorg moet zorgvuldiger is daarvan het resultaat.

Samenvatting

De IGZ geeft aan dat uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van domotica in de langdurige zorg omvangrijk is. Volgens de IGZ kunnen domoticatoepassingen het zorgproces ondersteunen en aanvullen. Bovendien kan het toepassen van deze technologieën cliënten en zorgverleners een veiliger gevoel geven. Het in acht nemen van een aantal randvoorwaarden is volgens de IGZ echter noodzakelijk om domotica veilig en succesvol te implementeren en te gebruiken.

Conclusies rapport

De IGZ trekt in het rapport over de toepassing van domotica in de zorg een aantal belangrijke conclusies.

* zorginstellingen maken geen integrale risicoanalyses.
* hoewel de instelligen in de zorg domotica vaak toepassen ontbreekt volgens de IGZ in instellingen een visie op zorgtechnologie.
* wanneer domotica worden ingezet, dan behoort dat tevens opgenomen te worden in het zorgplan voor de individuele patiënt/cliënt.

Aanbevelingen

De aanbevelingen richten zich voor een groot deel op de Raden van Bestuur.
De IGZ beveelt VWS aan een sectoroverstijgend onderzoeksprogramma te starten waarin de focus ligt op de effectiviteit van domotica, veilige implementatie van deze zorgtechnologie en aandacht voor de ervaren veiligheid van patiënten/cliënten.
Daarnaast acht de IGZ het van belang geacht dat medewerkers voldoende getraind en opgeleid zijn om domotica op een verantwoorde manier toe te passen.

Reactie

De bevindingen van dit rapport en de conclusies en aanbevelingen zijn in lijn met het eerder verschenen rapport Staat van de Gezondheidszorg 2008: Risico's medische technologie onderschat. Ik heb u een integrale reactie op het SGZ rapport doen toekomen op 29 mei 2009 (TK 2008-2009, Kamerstuk 31700 XVI, nr. 72) met een uitgebreid plan van aanpak. Daarin is zowel ingegaan op initiatieven die door de beroepsgroep - het veld zelf- in gang zijn gezet om tot verbeteringen te komen en zijn acties vanuit VWS aangekondigd om verbeteringen aan te jagen. Als een van die activteiten is aangegeven dat er een expertgroep zal worden ingesteld om het `laaghangend fruit' in kaart te brengen die op korte termijn tot veiligere toepassing van de top 5 van meest risicovolle medische technologie zal leiden. Vanwege het toenemende belang van domotica in de zorg, hebben wij aan deze top 5 ook het onderwerp domotica toegevoegd. Het is mijn inzet dat deze expertgroep mij hierover in 2010 zal adviseren.

In aanvulling op het bovenstaande noem ik hier nog het volgende. Om specifiek in de care zorgvuldig gebruik van ICT en domotica te bevorderen, heb ik een programma gestart, gericht op E-awareness voor bestuurders in de care: de schakel tussen weten, willen en doen. Voor de nodige ondersteuning werden daarbij als follow-up twee instrumenten aangeboden waarmee een instelling uiteindelijk kan komen tot een Masterplan voor ICT toepassingen.
In de care sector is al een programma van eisen ontwikkeld betreffende kleinschalig wonen voor mensen met dementie. In het project Kleinschalig Wonen met Domotica wordt op basis hiervan aan een verbreding van dit programma van eisen gewerkt.

Gezien het bovenstaande acht ik het niet aangewezen tegelijkertijd een onderzoek in gang te zetten naar de effectivteit van domotica. Voor het overige verwijs ik u naar mijn eerdere reactie.

ICT-domotica is een belangrijk instrument om de zorg in de toekomst kwalitatief hoogwaardig, doelmatig en efficiënt te organiseren. Ik waardeer het daarom dat de inspectie vanuit haar toezichthoudende taak ook aandacht heeft voor de toepassing van zorgtechnologie, want toezicht is nodig om misstanden te voorkomen en de kwaliteit en toegankelijkheid te waarborgen.

Hoogachtend,

de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker