Gemeente IJsselstein


Startsein Oranje Nassaukades

Datum: dinsdag 3 november 2009
Wethouder mevrouw Overkamp verrichte op maandag 2 november het officiële startsein voor de sloop van de bedrijfsbebouwing op de Zomerweg en aan het Eiteren in IJsselstein. Na een aantal jaren van planvorming worden op deze locatie de eerste contouren zichtbaar van het woningbouwplan Oranje Nassaukades.

Gemeente IJsselstein richt haar vizier, na afronding van de wijk Zenderpark, op binnenstedelijke locaties. De bedrijvenlocaties aan de IJssel, dichtbij het centrum gesitueerd, lenen zich voor een herontwikkeling tot kwalitatief hoogwaardige en gewilde woonlocaties. De samenwerkende ontwikkelaars AM, Florie Projectontwikkeling, van Wijk Ontwikkeling, RIZ en HBC Planontwikkeling hebben het initiatief op deze locatie genomen en in nauwe samenwerking met gemeente IJsselstein plannen ontwikkeld. Deze kunnen nu tot uitvoering komen omdat de laatste twee bedrijven JS Vloeren en Roskam Meubelen verhuizen naar een nieuwe plek in IJsselstein.
De plannen voorzien aan het Eiteren in 6 twee-onder-één-kap woningen en 28 grote stadswoningen langs de IJssel. Bij de Zomerweg wordt een haven gecreëerd waaromheen in diverse woningtypen kan worden gewoond. Hier worden 62 woningen voorzien. Een aantal woningen krijgt daarbij de beschikking over een eigen ligplaats.
In de architectuur van het plan wordt enerzijds aansluiting gezocht bij de sfeer van de oude binnenstad van IJsselstein maar wordt ook een knipoog gegeven naar het industriële verleden van de plek. Ook de huidige gemeentewerf behoort tot het plangebied van de Oranje Nassaukades. Hier zal later de 3e fase van het plan worden gerealiseerd met onder andere een aantal sociale huur- en koopwoningen van de IJWBV.