D66

dinsdag 3 november 2009

Geen verplichte registratie samenwonenden in nieuwe successiewet

Stellen die meer dan vijf jaar samenwonen hoeven niet zich te laten registreren bij de notaris om in de voordeligste tariefgroep voor erfbelasting te vallen. Het voorstel van D66-Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya om ongeristreerd samenwonenden in dezelfde tariefgroep te houden als gehuwden en geregistreerde partners is met steun van een meerderheid in de Kamer aangenomen.

Juridisering van de liefde

Het voorstel van Koser Kaya houdt in dat de voorwaarde die staatssecretaris Jan Kees De Jager (Financiën, CDA) in de nieuwe successiewet had opgenomen, namelijk dat samenwonenden een samenlevingscontract met wederzijdse zorgverplichting moeten hebben om aanspraak te kunnen maken op de laagste tariefgroep, vervalt. Koser Kaya: Het is goed dat deze juridisering van de liefde geen doorgang vindt.

Leefvormneutraal

In het plan van het kabinet zouden ongeregistreerd samenwonenden fors meer erfbelasting moeten gaan betalen. Koser Kaya: Het is echter niet aan de overheid te bepalen hoe mensen moeten samenleven. De plannen moeten leefvormneutraal zijn. Ik ben blij dat een meerderheid in de Kamer dat met ons eens is. Het voorstel van D66 kreeg steun van PvdA, VVD, GroenLinks, SP en Verdonk.