SGP


03 - 11 - 09 | SGP: Europa ongeloofwaardig tegenover Iran

SGP: Europa ongeloofwaardig tegenover Iran

De SGP vindt Europa zachtjesaan ongeloofwaardig als het gaat om de houding tegenover Iran. Dat zei SGP-kamerlid Van der Staaij in het Europadebat in de Tweede Kamer. Ondanks alle druk die wordt uitgeoefend gaat het Iraanse régime gewoon door met het kernprogramma. Door niet daadwerkelijk iets te doen, maar het alleen bij waarschuwende woorden te laten, zet Europa zich te kijk als ongeloofwaardig.
Van der Staaij kaartte ook de positie aan van minderheden in Afghanistan. Europa en Amerika zijn al jaren actief in Afghanistan, maar de positie van bijvoorbeeld christenen is nog steeds beroerd. Meer EU-aandacht voor bedreigde groepen zou de EU niet misstaan.
---

Europese top
3 november 2009
Van der Staaij

Premier
Voorzitter. Allereerst spreek ik graag mijn blijdschap uit over het feit, dat premier Balkenende weer terug is uit Brussel. Je weet tegenwoordig immers maar nooit.
Overigens zeg ik dit wel met een serieuze ondertoon. We hebben niet de gewoonte om te debatteren over een mogelijk vertrek van een premier en de wenselijkheid daarvan, maar er wordt in dit huis wel eens gedebatteerd over zaken die minder ingrijpend zijn voor ons land en voor haar regering. Het vertrek van een premier âtussentijdsâ is een ingrijpende stap. Ik hecht eraan gezegd te hebben, dat naar de mening van de SGP een vertrek van de premier niet in de rede zou mogen liggen. Als premier draagt hij een bijzondere verantwoordelijkheid voor dit kabinet; hij was ook de formateur ervan. Daarnaast bevinden wij ons in economisch zeer zwaar weer en moeten er in het voorjaar stevige knopen worden doorgehakt. Op zoân moment kan een kapitein niet zijn schip verlaten. Laat premier Balkenende zijn karwei afmaken.

Vervolgstappen
Het inwerking treden van het Verdrag van Lissabon is weer een stap dichterbij gekomen na de uitspraak van het Tsjechische Hof. Naar het zich laat aanzien zullen er vanuit Tsjechië nu geen nieuwe obstakels meer worden opgeworpen. Mijn fractie heeft begrepen dat er volgende week een extra Europese Raad zal zijn over de nieuwe voorzitter en de Hoge vertegenwoordiger. Kan de Kamer nader worden ingelicht over de verdere procedure? Hoe gaat Nederland deze raad in?

Afghanistan
De raadsconclusies bevatten enige algemene frasen over Afghanistan. Mijn vraag in dit verband is in hoeverre de EU ook de vinger aan de pols houdt als het gaat om het verbeteren van de godsdienstvrijheid voor kleine religieuze minderheden in Afghanistan, zoals de christelijke minderheid. Mijn indruk is, dat dit thema erg weinig aandacht krijgt. Juist de nagestreefde democratisering van Afghanistan zal leiden tot een steviger doorwerking van de islam in dit land. Dat betekent doorgaans niet veel goeds voor de ruimte voor andere godsdiensten. Het is dus zaak om dit proces nauwlettend te volgen. Zal de EU richting president Karzai âinmiddels herkozenâ stevig aandringen op respectering van godsdienstvrijheid?

Iran
âDe Europese Raad blijft vastbesloten om een diplomatieke oplossing te vinden voor de kwestie van het Iraanse kernprogramma en dringt er bij Iran op aan hieraan volledig mee te werken.â
Aldus de openingszin van de EU-verklaring over Iran. De Iraanse bewindvoerders zullen na deze krachtige en niet mis te verstane verklaring wel eieren voor hun geld kiezen. President Ahmadinejad heeft ongetwijfeld onmiddellijk zijn regering bijeengeroepen voor spoedoverleg. Gaat ook de minister ervan uit dat loyale medewerking van Iran betreffende het nucleaire programma nu verzekerd is en de wereld gerust kan zijn? Zo nee, wat is dan het oogmerk van deze verklaring en om welke reden wordt hij als een soort ritueel na iedere Europese raad zo opgesteld? Maakt de EU zich op deze wijze niet volstrekt ongeloofwaardig? Wanneer zal Iran met adequate sancties worden geconfronteerd? Wat vindt de minister van de Iraanse reactie op het recente VN-voorstel?

Klimaat
Voorzitter. Mijn fractie vond de conclusies over het klimaat nog verrassend helder. Het zal nu zaak zijn om dit op een goede wijze te verzilveren in Kopenhagen. De betrekkelijke Europese eenheid die zich weerspiegelt in de raadsconclusies is daartoe in ieder geval van grote waarde.

Economie
Voorzitter. Het is duidelijk, dat de genomen crisis- en steunmaatregelen enig effect sorteren als het gaat om het indammen van de economische crisis. In verschillende sectoren zijn heel voorzichtig tekenen van herstel waar te nemen. Het is logisch dat nu al wordt nagedacht over de situatie nà de crisis. Mijn vraag is echter wel of er ook expliciet is gesproken en rekening mee wordt gehouden met een eventuele nieuwe terugval van de economie als stimuleringsmaatregelen worden afgebouwd. Welke strategie wordt dan gevolgd? Liggen daar ook scenarioâs voor klaar?