Partij van de Arbeid

Heerts wil meer toegespitste straffen zien

De PvdA wil dat justitie werk maakt van het terugdringen van recidive. Tweede-Kamerlid Ton Heerts pleit ervoor dat de rechtbank vaker een tussenvonnis uitspreekt. De verdachte weet dan of hij veroordeeld gaat worden, en zal daarom naar verwachting eerder meewerken aan een psychisch onderzoek. Op een later moment wordt vervolgens de beste straf bepaald.

Heerts: 'Een straf om de straf biedt de samenleving weliswaar het genoegen van vergelding, maar levert de samenleving per saldo te weinig op. Het hoge aantal recidivisten maakt dat onmiskenbaar duidelijk.'

Justitie moet zich volgens Heerts afvragen hoe een crimineel het hardst geraakt kan worden. Daarbij moeten meer voorwaardelijke straffen worden ingezet, zodat een veroordeelde na zijn vrijlating niet opnieuw in de fout gaat. 'Bij het niet naleven van een bepaalde voorwaarde moet het de veroordeelde duidelijk zijn dat hij een kans heeft verspeeld en per direct alsnog de cel in moet.'

Straffen op maat is pas mogelijk als er een duidelijk daderprofiel is. De reclassering kan daarin volgens de PvdA-fractie een belangrijke rol spelen. Verder is vereist dat rechters in buurten komen waar de grootste problemen zijn. Heerts pleitte een jaar geleden al voor de buurtrechter.

Heerts zet zijn voorstel woensdag uiteen tijdens het begrotingsdebat van het ministerie van Justitie. Hij maakt zich zorgen over de gevolgen van een reeks incidenten, waaronder de ontsnapping in september van een veroordeelde vrouwenhandelaar die als vluchtgevaarlijk te boek stond. De rechtbank in Zutphen liet begin vorige maand zestien verdachten in een omvangrijke drugszaak vrij na fouten van politie en justitie.