Nota diergeneesmiddelen wil afgewogen geneesmiddelenbeleid

Besluitvorming over registratie van diergeneesmiddelen moet worden uitgevoerd door een zelfstandig bestuursorgaan en de administratieve lasten voor producenten, dierenartsen en -houders moeten omlaag. Dat en meer staat in de nota diergeneesmiddelen die minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op 3 november aan de Tweede Kamer stuurt.

Met de nota diergeneesmiddelen zoekt Verburg naar een evenwicht tussen voldoende beschikbaarheid van de middelen ter voorkoming en behandeling van uiteenlopende dierziekten en restrictief en selectief gebruik van diezelfde middelen vanwege de mogelijke risico´s voor mens, dier en milieu. Met deze nota presenteert de minister haar voornemens voor het diergeneesmiddelenbeleid. Dit maakt onderdeel uit van het beleid van het ministerie om te komen tot een duurzame veehouderij en duurzame voedselsystemen.

Enkele voorbeelden uit de nota zijn voornemens voor de registratie van diergeneesmiddelen en de verkoop van kleinverpakkingen.

Voor de registratie van diergeneesmiddelen wil Verburg de toelating op Europees niveau bevorderen; de besluitvorming over toelating van diergeneesmiddelen op de markt wil zij neerleggen bij een zelfstandig bestuursorgaan. Ook homeopathische middelen die al op de markt zijn, moeten worden geregistreerd.

Sommige kleinverpakkingen van antibiotica zijn nu nog te koop bij de dierenspeciaalzaak; net als in andere Europese landen zijn die straks alleen nog op recept van een dierenarts te verkrijgen.

Daarnaast laat de minister onderzoeken of meer maatwerk in het kanalisatieregime mogelijk is, zodat individuele diergeneesmiddelen op basis van werkelijke risico's worden toegelaten en toegediend. Vaccins voor bijvoorbeeld herkauwers, die nu nog door de dierenarts worden toegediend, kunnen in de toekomst mogelijk door beroepsmatige houders worden toegediend.

De nota is te vinden op www.minlnv.nl.