Ministerie van Defensie

Marine

Minister van Defensie maakt rondreis Afghanistan

3 november 2009, 16.08 uur

Minister Eimert van Middelkoop heeft de afgelopen dagen een bezoek gebracht aan Afghanistan. Na het bijwonen van de commando-overdracht van generaal-majoor Mart de Kruif bezocht hij de Nederlandse troepen. Minister van Middelkoop in Afghanistan in gesprek met generaal Stanley McChrystal

Daarnaast sprak Van Middelkoop in Kabul met de Afghaanse Minister van Defensie, NGO's en de hoogste vertegenwoordigers van ISAF en de Verenigde Naties; General Stanley McChrystal en Karl Eide.

Verkiezingen

Tijdens die gesprekken kwamen de recente ontwikkelingen rond de verkiezing van de Afghaanse president aan de orde. De gesprekspartners waren het er over eens dat de komende tijd veel aandacht moet worden besteed aan de samenstelling van een daadkrachtig Afghaans kabinet.

Commandant ISAF benadrukte de noodzaak voor meer internationale en Afghaanse troepen in Afghanistan. Daarnaast onderstreepte hij het belang van een brede coalitie die de problemen in Afghanistan aanpakt: "ISAF moet een deel zijn in de oplossing van het Afghaanse probleem, dat vereist brede steun en inzet van veel landen."

Rondreis buitenposten

In Uruzgan maakte de minister gisteren een rondreis langs diverse buitenposten. In Kamp Holland, Deh Rawod, Chora en Deh Reshan bezocht hij troepen en sprak met lokale autoriteiten. Tijdens een ontmoeting met Gouverneur Hamdam werd uitgebreid stilgestaan bij de eerste 3 jaar dat de Nederlanders in de provincie aanwezig zijn. De veiligheidssituatie is in die periode aanzienlijk verbeterd.

Daarnaast zijn 55 NGO's en projecten in Uruzgan gestart, die de bevolking ondersteunen bij hun verdere ontwikkeling. Het is binnenkort mogelijk om in sommige delen van de bevolkingscentra de veiligheidscoördinatie in handen van de Afghaanse overheid te geven. In andere delen, zoals Chora, denkt men daar nog een aantal jaren voor nodig te hebben.

Lokale autoriteiten

Na een wandeling door Chora vond een ontmoeting plaats tussen de minister en lokale autoriteiten. Er werd gesproken over de ontwikkelingen op gebied van veiligheid en opbouw. Hier, maar ook in andere regio's, werd in het begin van de missie vooral gekeken naar kleine projecten om de bevolking snel te helpen. Nu is er ruimte voor structurele en langdurige opbouw.

De Districtschef van Chora, Mohammed Daoud, sprak zijn dank uit voor de goede samenwerking met de Nederlandse militairen in zijn district: "De Nederlanders werken op basis van vertrouwen in de Afghanen. Ze luisteren eerst en kiezen vervolgens samen met ons de juiste aanpak. Op deze manier kunnen we gezamenlijk problemen op gebied van veiligheid, bestuur en ontwikkeling oplossen."

NGO's

Op de laatste dag van het bezoek werd gesproken met diverse NGO's. Zij beschreven de enorme ontwikkeling gedurende de jaren dat Nederlanders in Uruzgan actief zijn. Ook werd gesproken over de consequenties van het vertrek van Nederlandse militairen uit Uruzgan.

De NGO's spraken daarbij unaniem uit dat voortzetting van het huidige beleid in Uruzgan essentieel is voor de bevolking van Uruzgan: "Nederland heeft een veilige en werkbare omgeving gecreëerd waarbinnen wij ons werk kunnen doen. Het is van essentieel belang dat die omgeving zo blijft, zodat wij ons werk daar kunnen voortzetten."

De bewindsman werd op deze reis vergezeld door de Commandant Landstrijdkrachten en de Directeur Directie Operatiën.