Universiteit Nyenrode


----------------PERSBERICHT----------------

Effect van macro-economisch nieuws op financiële markten groter dan gedacht

Breukelen, 3 november 2009 - Beleggers en beleidsmakers moeten meer rekening houden met het effect van macro-economisch nieuws, zoals groei, inflatie en werkloosheid, op financiële markten. Ook kunnen zij beleggingsrisico's beter inschatten wanneer ze de aard van de financiële voorspellingen in de gaten houden. Dat stelt Dr. Evert Vrugt in zijn proefschrift "The Link between Financial Markets and the Macroeconomy: Evidence from Survey Data", dat hij op 30 oktober heeft verdedigd aan de Nyenrode Business Universiteit.

Eerder onderzoek op dit gebied concludeert dat de relatie tussen de economie en financiële markten uiterst zwak is. Vrugt laat echter zien dat financiële markten bijzonder heftig reageren op aankondigingen van macro-economisch nieuws, zoals berichten over inflatie, economische groei en consumentenvertrouwen. Dit inzicht biedt beleggers de mogelijkheid om risico's beter in te schatten, wat nuttig is bij het samenstellen van efficiënte beleggingsportefeuilles, risicomanagement en het prijzen van derivaten.

Uit Vrugts analyse blijkt dat met name onzekerheid over toekomstig monetair beleid van de Amerikaanse Centrale Bank een groot effect heeft op de obligatiemarkt. Wanneer de onzekerheid over het beleid van `de Fed' groot is, dan leidt dit tot grotere beweeglijkheid op de obligatiemarkt. Ook blijkt uit het onderzoek van Vrugt dat het nieuws op de eerste vrijdag van de maand, wanneer standaard de Amerikaanse cijfers over de werkgelegenheid beschikbaar komen, extreme uitschieters op financiële markten veroorzaakt. Dit geldt voor obligaties, wisselkoersen, het risico van aandelen en obligaties en aandelenmarkten in Azië en de Pacific. Beleggers die dit risico niet aankunnen of durven, zouden hierop in kunnen springen door hun geld op de bank te houden op dat soort momenten. Voor wisselkoersen toont Vrugt verder aan dat, in tegenstelling tot eerder onderzoek op dit gebied, de invloed van Amerikaans macro-economisch nieuws net zo groot is als nieuws uit andere landen.

Vrugt laat tevens in zijn onderzoek zien dat wanneer voorspellers van toekomstige macro-economische uitkomsten het oneens zijn, financiële markten beweeglijker zijn. Hoe meer eensgezindheid onder voorspellers, hoe rustiger de markt zich zal gaan gedragen. Hoe groter het verschil van mening, hoe groter de kans dat de aandelen- en obligatiemarkten voorlopig in onrustig vaarwater blijft. Meer informatie over de auteur: www.EvertVrugt.com


----------------EINDE PERSBERICHT----------------

Noot voor de redactie (