Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


03 nov 2009

Klein deel plannen Vogelaarwijken afgerond

Het zal nog minstens vijf tot tien jaar duren voordat alle plannen voor de Vogelaarwijken zijn afgerond, zo blijkt uit onderzoek van de NOS. Voor het onderzoek benaderde de NOS 24 woningcorporaties en twaalf wethouders die actief zijn in de veertig Vogelaarwijken.

Driekwart van de ondervraagde corporaties heeft maximaal een kwart van de plannen in de Vogelaarwijken uitgevoerd. Vier corporaties hebben de helft tot driekwart van de projecten uitgevoerd. Volgens ruim de helft van de wethouders en éénderde van de corporaties heeft de economische crisis invloed op de uitvoering van de plannen.

Vogelaargelden
Nog bijna geen enkele woningcorporatie heeft geld gekregen voor de 'krachtwijken'. Als het geld spoedig wordt overgemaakt, is dit voor de meeste corporaties geen reden om te stoppen met investeringen in deze wijken. Als dat niet spoedig gebeurt, stoppen minstens vijf corporaties met hun activiteiten.

De Vogelaargelden zijn nog niet uitbetaald, omdat eurocommissaris Neelie Kroes aanvankelijk oordeelde dat het om een vorm van onrechtmatige staatssteun gaan. Minister Van der Laan heeft (Wijken) liet begin oktober weten dat Kroes akkoord is met de Vogelaargelden, maar dit moet nog schriftelijk worden bevestigd door Brussel. Als die bevestiging er is, wordt het geld zo snel mogelijk uitbetaald aan de corporaties.

Corporatiebestuurders en wethouders denken heel verschillend over de Vogelaarwijk-aanpak. Veel zijn positief: "Na een moeizame start, werpt de aanpak nu zijn vruchten af." Maar er is ook kritiek. "De bestempeling tot krachtwijk werkt stigmatiserend. Er gaat oneigenlijk veel aandacht naar de 40 wijken uit, waardoor de rest wordt vergeten".