Gemeente Nijmegen

Gemeente gaat investeren in havens en kaden


03/11/2009

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen wil 2,7 miljoen euro beschikbaar stellen voor het baggeren van de Nijmeegse havens, de Waalkade aantrekkelijker maken voor de cruisevaart en wonen op het water faciliteren. Dat zijn enkele punten uit de beleidsvisie Werk aan het Water, die het college vandaag heeft vastgesteld. Dit alles moet ertoe leiden dat Nijmegen optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden die de ligging aan de Waal biedt.

De afgelopen jaren zijn kansen en problemen voor de havens en kaden van Nijmegen op verschillende manieren en regelmatig ad-hoc opgepakt. Economische ontwikkelingen in de binnenvaart en het toerisme, maar ook ruimtelijke ontwikkelingen als de dijkteruglegging en de bouw van het Waalfront vroegen echter om een samenhangende visie op de Nijmeegse havens en kaden. In de nieuwe beleidsvisie, die ook het kader vormt voor een nieuwe haven- en kadeverordening, worden de ontwikkelingen en wensen beschreven op het gebied van werken, recreëren en wonen.

De ambities uit het beleidsvisie zijn vertaald in concrete acties voor 't Meertje, de Lindenberghaven, de Waalkade, de Waalhaven, het Waalfront, de Noord- en Oostkanaalhavens, Weurt en de te ontwikkelen nevengeul bij Lent. Voor de Waalhaven, de Lindenberghaven en 't Meertje betekent dit bijvoorbeeld dat er gebaggerd moet worden. De kosten hiervan bedragen minimaal 2,7 miljoen euro. Bewoners van woonboten die er nu liggen krijgen een ligplaatsvergunning en de gemeente gaat ervoor zorgen dat ze een rioolaansluiting krijgen. In ruil daarvoor wordt wel het liggeld verhoogd en worden er eisen gesteld aan de afmetingen en de beeldkwaliteit van de schepen. Bij de nevengeul bij Lent, die ontstaat door de dijkteruglegging, wordt onderzocht of een pleziervaarthaven hier een plek kan krijgen.