NEN


Gezondheidsnormen groente en fruit overschreden

dinsdag 3 november 2009, 14:54

Hoewel groente en fruit steeds minder gif bevatten, worden de internationale gezondheidsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie nog steeds overschreden. Doordat de wettelijke eisen in Nederland minder streng zijn, liggen in de schappen soms nog groente en fruit met schadelijke hoeveelheden gif.

Van de gevallen waarin tijdens het onderzoek van de overheid over 2008 de internationale gezondheidsnormen van de WHO overschreden bleken te zijn, was bij slechts 40 procent ook sprake van overschrijding van de Nederlandse wet. Daardoor kon de Voedsel en Warenwet Autoriteit (VWA) de overige 60 procent niet uit de handel nemen.

Nederlandse wet beschermt onvoldoende
De Nederlandse wet beschermt consumenten dus niet voldoende. Ook wordt er geen rekening gehouden met het voorkomen van meerdere gifsoorten per product, de extra gevoeligheden van kinderen en mogelijke langetermijneffecten door landbouwgif.

Tros Turkse druiven met 21 gifsoorten
Door dit gat in de wet kon de VWA bijvoorbeeld een tros Turkse druiven met 21 verschillende gifsoorten niet uit de handel nemen. De gifcocktail bevatte hormoonverstorende, kankerverwekkende en voor de voortplanting giftige stoffen.

Meer informatie
NEN heeft verschillende normen op het gebied van analyse van bestrijdingsmiddelenresiduen. Voor meer informatie over normen kunt u contact opnemen met marketing@nen.nl.
Meer weten over dit onderwerp? Dan kunt u terecht op www.weetwatjeeet.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-ISO 3890-1:2009 en (Norm) ISO/DIS 27108:2008 en (Norm) NEN-ISO 3890-2:2009 en (Norm) NEN-ISO 1750:2002/A5:2008 en;fr (Norm) NEN Agro-Foodmail (Publicatie)