Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

VTW en Aedes omarmen kritisch rapport als bouwsteen voor transparantere salariscode

3 november 2009

Bijna driekwart van de bestuurders van woningcorporaties houdt zich aan de eigen salariscode. Toch krijgt een kwart van de bestuurders een te hoge beloning. Daarom is het zaak de code te versimpelen, te maximeren en te verplichten. Dit blijkt uit een evaluatierapport dat is opgesteld in opdracht van de Vereniging Toezichthouders Woningcorporaties (VTW) en Aedes vereniging van woningcorporaties. De verenigingen grijpen de uitkomsten van het onderzoek aan om te pleiten voor een transparantere salariscode die recht doet aan de maatschappelijke discussie over topsalarissen.

Over het toezicht op de zogeheten Adviesregeling Izeboud concluderen Aedes en VTW nu dat het `recept van zelfregulering' stevige aanscherping behoeft. Het algemeen verbindend laten verklaren van een aangepaste adviesregeling door de minister van Volkshuisvesting kan veel onduidelijkheid voorkomen. De verenigingen lopen met dit voorstel vooruit op een wetsvoorstel van minister Ter Horst over topsalarissen die nu onder de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (WOPT) vallen en per 2011 moet ingaan. VTW en Aedes benadrukken dat maatschappelijke ondernemingen zoals zorginstellingen, ziekenhuizen, scholen en woningcorporaties gelijk behandeld moeten worden.

VTW-voorzitter Van Essen en Aedes-voorzitter Calon gaan aan de slag met de aanbevelingen uit het rapport. Een eenvoudiger regeling op basis van het zogeheten Total Cash principe waarbij wordt uitgegaan van een totaalbedrag (basissalaris, variabele beloning en secundaire arbeidsvoorwaarden) moet de transparantie over de verdiensten van corporatiebestuurders vergroten. Omdat vergelijkbare maatschappelijke sectoren zoals onderwijs en zorg ook hun salarisplafonds naar beneden bijstellen, kan de corporatiesector niet achterblijven.

Hoewel de respons op de evaluatie met 51% leidt tot statistisch betrouwbare uitspraken, zijn Aedes en VTW kritisch op leden die niet hebben meegewerkt. `Non-respons op dit gevoelige onderwerp kan de branche zich niet veroorloven. Woningcorporaties zijn maatschappelijke ondernemingen die zich iets gelegen moeten laten liggen aan wat hun belanghouders van hen vinden', aldus Calon en Van Essen.
---