Erasmus Universiteit Rotterdam

NWO subsidies toegekend aan Bestuurskunde

Onderzoek naar watermanagement en onderwijsbesturing

Het projectvoorstel "Water management mechanisms on social, social-economic and environmental regional development" is door het NWO programma Duurzame Aarde toegekend aan prof.dr. Jurian Edelenbos. Prof.dr. Victor Bekkers en prof.dr. Bram Steijn hebben in het kader van NWO BOPO (Beleidsgericht Onderzoek Primair Onderwijs) de subsidie gekregen voor het voorstel "Educational governance: strategie, ontwikkeling en effecten". Dit voorstel wordt in een consortium met Risbo en RU Groningen uitgevoerd.

Het eerste project heeft als doel de impact van veranderingen op het terrein van klimaat en water op stedelijke gebiedsontwikkeling te onderzoeken. Met name de governance aanpak waarop stadsbestuurders met deze veranderingen omgaan staat hierbij centraal. Het gaat in het onderzoek over het aanpassend vermogen van de stad. En hoe de stad daarin andere belanghebbenden (waaronder burgers en maatschappelijke actoren) betrekt om tot legitieme, effectieve en efficiënte besluitvorming en invoering van klimaatrobuuste maatregelen te komen. De vergelijking tussen steden in China (waaronder Tianjin) en Nederland (waaronder Rotterdam) staat bij dit onderzoek centraal. Het project begint in 2010 en loopt tot 2013.

Het tweede onderzoek wordt de relatie tussen besturing van onderwijsorganisaties en het (optimaal) functioneren van scholen en schoolprestaties van leerlingen nader onderzocht. Bestuurskunde is met name bij twee deelprojecten betrokken. In één zal worden ingegaan op de relatie tussen het HRM-beleid op scholen en de schoolprestaties van leerlingen, en de ander zal zich richten op ouderbetrokkenheid bij de school. Het onderzoek wordt in 2012 afgerond.