Partij voor de Vrijheid (PVV)

Kamervragen over onduidelijkheid griepvaccins
dinsdag 03 november 2009

Vragen van het lid Agema (PVV) aan de minister van VWS over onduidelijkheid over de griepvaccins.


1.)
Bent u bekend met de uitzending van RTL Nieuws waaruit blijkt dat tweederde van de ouders graag wil dat hun kinderen gevaccineerd kunnen worden, terwijl de categorie kinderen van 0-6 jaar niet tot de risicogroepen behoort?


2.)
Klopt het dat u de categorie 0-6 jaar niet toe voegt aan de risicogroepen om het enkele feit dat u simpelweg onvoldoende vaccins op tijd beschikbaar heeft? Zo neen, waarom dan?


3.)
Klopt het dat u 24 miljoen (34-10 miljoen) vaccins verkoopt om het enkele feit dat ze toch te laat zullen zijn? Zo neen, waarom dan?


4.)
Wist u van tevoren dat ca 24 miljoen vaccins pas in januari er zouden zijn en hebben GlaxoSmitKline en Novartis u dat verteld? Zo neen, waarom deden zij dat niet?


5.)
Waarom heeft geen van uw adviseurs u gezegd dat u wel 34 miljoen vaccins kon kopen en dat u daarmee de industrie een grote order heeft bezorgd maar dat de vaccins naw niet op tijd zouden zijn?


6.)
Waarom staan in sommige landen mensen al een aantal dagen in de rij voor de vaccins en kan er in ons land pas volgende week begonnen worden?


7.)
Waarom heeft u geen vaccins zonder adjuvans (immuunversterkers) daar er nog onvoldoende bekend is over de bijwerkingen en zwangere vrouwen beter een vaccin zonder zouden kunnen krijgen? Zou u alsnog vaccins zonder adjuvans kunnen bestellen en zouden die dan op tijd kunnen zijn?


8.)
Per wanneer was u ervan op de hoogte dat er nog onbekende risico's met betrekking tot de bijwerkingen van adjuvans zijn? Was dat voordat het advies van de gezondheidsraad er was?


9.)
Wat was voor u de voornaamste reden om wel voor vaccins met adjuvans te kiezen en wie waren uw voornaamste adviseurs daarin?


10.)
Waarom tekende u een geheimhoudingsclausule met betrekking tot de prijs die u voor de vaccins betaalde, hiermee wordt toch de indruk bevestigd dat u gepiepeld wordt door de farmaceutische industrie?


11.)
Waarom maakt u niet gewoon bekend hoe veel u voor de vaccins betaalde, wat de verkoop opbrengt en wat de eigenlijke kostprijs van de vaccins is? Zo verhindert u toch dat de kamer u kan controleren?


12.)
Waarom accepteert u dat er in onze griepvaccins Thiomersal zit? Het klopt toch dat dit middel volgens de bestrijdingsmiddelenwet verboden is? Wie heeft u wijsgemaakt dat dit middel door het lichaam in enkele dagen wordt afgebroken? Heeft u daar bewijs van? Zo neen, neemt u dan geen onverantwoord risico dat er Thiomersal in de vaccins zit? Wat zijn de risico's van het in het lichaam krijgen van Thiomersal?


13.)
Klopt het dat er in de grote flacons Thiomersal zit en in de stuksverpakkingen niet? Zo ja, waarom bestelde u dan niet alleen stuksverpakkingen?


14.)
Bij onze fractie komen veel bezorgde telefoontjes binnen van mensen uit risicogroepen die door alle onduidelijkheid over de adjuvans en Thiomersal niet meer weten of ze zich wel of niet moeten laten vaccineren, wat is uw advies aan die mensen?


15.)
Wanneer u bevestigd dat de vaccins veilig zijn, waarom was u niet in staan om op tijd voldoende vaccins beschikbaar te hebben voor de risicogroepen, kinderen en iedereen die zich wil laten vaccineren?

RTL Nieuws, 31 oktober