Consument gebaat bij nieuwe veilingaanpak

03/11/2009 17:08

NVM Service B.V.

Rapport NVM: Laat makelaar actieve rol spelen bij executieveilingen

Consument gebaat bij nieuwe veilingaanpak

Nieuwe indeling veilingregio's verbetering, maar niet genoeg; bied executieobject optimaler aan in de markt

Nieuwegein, 3 november - De economische crisis leidt naar verwachting tot een stijging van het aantal gedwongen woningverkopen via een executieveiling. De opbrengst bij executieverkoop ligt doorgaans zo'n 37% lager dan de marktwaarde. De schade voor betrokkenen is vaak nog groter. Door verbeteringen in het executieproces waarbij de makelaar een actieve rol speelt, kan deze opbrengst worden verhoogd. Hierbij zijn zowel de verkopende woningbezitter, de geldverstrekker, de overheid als betrokken marktpartijen gebaat. De NVM publiceerde hierover op 2 november jl. een rapport getiteld 'Modernisering executieveilingen' dat op verzoek van het ministerie van Justitie is geschreven.

Er bestaan grote zorgen over de gevolgen van de aanhoudende economische crisis op de werkgelegenheid. Bezitters van een eigen woning die hun baan verliezen kunnen (ernstige) hypothecaire betalingsproblemen krijgen met als uiterste consequentie gedwongen verkoop via executoriale procedures. Het kabinet vreest dat het aantal executieveilingen de komende periode een vlucht zal nemen.

De opbrengst van een gedwongen verkoop ligt gemiddeld 37% lager dan de getaxeerde marktwaarde van de woning, zo blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De reden hiervoor is dat geldverstrekkers vaak te snel willen veilen om zo gauw als mogelijk

van het 'probleemdossier' af te zijn. Het executieproces kenmerkt zich vrijwel altijd door gebrekkige informatie over het pand en een besloten koperspubliek van vooral vastgoedhandelaren. De NMa liet vorige week nog weten dit verschijnsel onder de loep te hebben. Naast gebrek aan publiciteit ontbreekt vaak ook de mogelijkheid tot (deskundig begeleide) bezichtiging. Voor de consument is de veiling daardoor zeer ontoegankelijk. De verliespost is een risicofactor voor de hypotheekhouder, maar leidt ook niet zelden tot (grote) restschulden voor de eigenwoningbezitter - met alle persoonlijke, soms zelfs dramatische gevolgen van dien.

Om de schade bij gedwongen verkoop via executieveilingen te beperken, pleit de NVM voor optimalisering van het proces rond executoriale veilingen van woningen. Het recent gelanceerde initiatief om tot een systeem van 16 regioveilingen te komen, ziet de NVM als een stap in de goede richting. Er kunnen echter meer en grotere stappen worden gezet. In plaats van de gebruikelijke snelle afhandeling kan de professionaliteit en transparantie van het veilingproces worden vergroot door daar ook makelaarsdiensten in op te nemen. De makelaar kan met zijn ervaring op het gebied van begeleiding van de verkopende consument, het verkrijgen van informatie, en het aantrekkelijk profileren daarvan onder andere op Funda onderhandse verkoop voor de veiling uit stimuleren. Bovendien vergroten professionele profilering en begeleiding bij de bezichtigingen in de voorfase van de veiling de kans op succes in de vorm van een hogere opbrengst.

Ger Hukker, voorzitter NVM: "Met iets meer geduld van de geldverstrekker en een intensieve samenwerking tussen banken, notariaat en makelaars kan de verkoopopbrengst behoorlijk worden verhoogd. De NVM breekt daarom een lans voor actieve samenwerking tussen partijen in het totale proces. Dit is in het belang van de verkopende consument, de geldverstrekker, de Nationale Hypotheek Garantie en marktpartijen."

De NVM pleit er in het rapport voor om het executietraject niet te snel in te zetten. Bij medewerking van consument kan de executieprocedure worden uitgesteld, zodat de woning eerst volledig regulier in de markt kan worden gezet. Mocht er toch worden overgegaan tot executie, dan vallen er goede lessen te leren uit de Amsterdamse praktijk. In de hoofdstad worden vooral hoge eisen gesteld aan de informatievoorziening over de aangeboden panden.

Hukker: "Het grote verschil met andere veilingen is verder dat in Amsterdam optimaal gebruik wordt gemaakt van de kennis en expertise van de makelaardij op het gebied van het op een positieve wijze bij een breed publiek onder de aandacht brengen van panden. Het inschakelen van een makelaar is daar vanzelfsprekend."

De NVM is voorstander van intensivering en formalisering van de samenwerking tussen de geldverstrekkers, het notariaat en de makelaars. Door gebruik te maken van de diensten van de makelaar kan het object in de 'normale' markt worden aangeboden. Door daarbij gebruik te maken van een alternatief, transparant onderhandelingsproces kan in veel gevallen efficiënter en effectiever worden gehandeld. Verder kan het van belang zijn om in het voortraject gebruik te maken van een online veilingsysteem. Dergelijke systemen lenen zich bij uitstek voor een verkoopproces waarbij snelheid geboden is.





http://www.nvm.nl