Openbaar Ministerie

OM eist tot acht jaar cel in wapenzaak

3 november 2009 - Landelijk Parket

Na een grote wapenvondst in Amsterdam in 2008 heeft het openbaar ministerie (OM) vanmiddag bij de rechtbank Rotterdam tegen vier verdachten gevangenisstraffen tot acht jaar geëist.

De hoofdverdachte wordt door het OM verweten dat hij van de illegale wapenhandel zijn beroep maakte. Twee medeverdachten hoorden gevangenisstraffen van vier en viereneenhalf jaar tegen zich eisen. Tegen de vriendin van de hoofdverdachte eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van een jaar.

Een rechtshulpverzoek uit Noord-Ierland leidde vorig jaar tot de wapenvondst in Amsterdam. De Noord-Ierse autoriteiten verzochten om bijstand van het Landelijk Parket en de Nationale Recherche in een onderzoek naar wereldwijde smokkel van illegale sigaretten en handel in drugs en wapens.

In het onderzoek trof de Nationale Recherche in Amsterdam meer dan 200 vuurwapens aan, waaronder nieuwe semi-automatische Glock-pistolen en Steyr-machinepistolen met bijbehorende geluiddempers en patroonhouders. De hoofdverdachte was verder in het bezit van een groot aantal messen, waaronder lipsticks, aanstekers, schrijfpennen met een mes, ploertendoders en boksbeugels. Een aantal messen was verborgen in lipsticks, schrijfpennen en aanstekers.

De officier van justitie van het Landelijk Parket benadrukte dat tegen deze zeer ernstige feiten hard moet worden opgetreden. Hij verweet de verdachten dat zij onbekommerd grote hoeveelheden illegale wapens en munitie in omloop brachten.