Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Reactie minister Ter Horst op Telegraaf-artikel 3 november over politie

3 november 2009

Ik beschouw reacties van agenten op de SP-enquête, waarover de Telegraaf vanmorgen bericht, als tekenen van zorg van individuele agenten. Die signalen neem ik uiteraard serieus. Aan de andere kant zet ik vraagtekens bij de journalistieke zorgvuldigheid: mag je op basis van 100 reacties als conclusie in de krant zetten: "Politiekorpsen worden uitgekleed"?

Om te beginnen is er de afgelopen jaren en ook op dit moment nog geen sprake van bezuinigingen. Voor zover politiemensen menen te zien dat er sprake is van minder blauw op straat heeft dat te maken met het beleid van hun eigen korps. De politiesterkte is de afgelopen jaren met ruim 1800 fte toegenomen: van 50.500 in 2005 naar 52.322 in 2008.

Laat ik de feiten kort op een rij zetten:


- we hebben een goede CAO met de politie afgesloten;


- om die CAO te kunnen betalen zullen we op andere terreinen bij de politie moeten bezuinigen;


- daarbij houden we operationele sterkte (vooral blauw op straat en recherche) buiten schot;


- dat kan ook, toont onderzoek aan: er kan ruim 250 miljoen op ondersteuning worden bezuinigd, vooral door betere samenwerking tussen de korpsen.

Bezuinigen vindt niemand leuk; ik snap dus de weerstanden daartegen binnen de politie. Ik doe een beroep op alle betrokkenen (korpbeheerders, korpschefs en vakbonden) om hun verantwoordelijkheid te nemen en te komen tot een verantwoorde invulling, want ik ben ervan overtuigd dat het kan. En tegen individuele politiemedewerkers zeg ik: ik begrijp uw zorg, maar vraag u ook om mee te denken en open te staan voor veranderingen die ten goede kunnen komen aan het functioneren van de politie. Want als we de samenwerking en bezuinigingen slim aanpakken leidt dat tot:


- eerder meer dan minder blauw op straat;


- minder administratieve rompslomp voor de individuele agent;


- arbeidsvoorwaarden die er (zeker in deze tijd van crisis) mogen zijn!