Gemeente Almelo

Gemeente selecteert vijf aanbieders van Hulp bij het huishouden

3 november 2009 - Het resultaat van de aanbesteding voor Hulp bij het huishouden is bekend. De Gemeente heeft op 8 oktober respectievelijk op 3 november de volgende vijf aanbieders contracten gegund: TriviumMeulenbeltZorg, Tzorg, Bureau SVP, TSN en Solace European Care Hotel.

Hulp bij het huishouden
Hulp bij het huishouden

Met de aanbesteding is een bedrag gemoeid van ruim 8,5 miljoen euro. Gezien de hoogte van dit bedrag had de Gemeente de wettelijke verplichting om deze opdracht aan te besteden.

De Gemeente sluit voor de duur van twee jaar raamovereenkomsten af die ingaan per 1 januari 2010. Klanten die zorg in natura wensen, kunnen daardoor kiezen uit bovengenoemde aanbieders.

Klanten
Deze week ontvangen alle klanten een brief waarin zij worden geïnformeerd over de veranderingen en de wettelijke keuzemogelijkheden.

Meer informatie?
De Gemeente Almelo stelt vanaf donderdag 5 november het telefoonnummer (0546) 54 14 41 open voor vragen over hulp bij het huishouden. Heeft u vragen over de verschillende vormen van verstrekking of de eigen bijdrage? Neem dan contact op met de medewerkers van de Infolijn Hulp bij het huishouden. De medewerkers staan u graag te woord. De Infolijn Hulp bij het huishouden is telefonisch bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op dinsdag en donderdag van 9.00 tot 19.00 uur.

Het nummer van de Infolijn Hulp bij het huishouden is (0546) 54 14 41.

Aanbesteding
Voldoende aanbieders deden een bod dat zowel voldoet aan de kwaliteitseisen als de prijscondities. Hiermee is het aantal benodigde uren zorg voor de dertien deelnemende Twentse gemeenten de komende jaren gegarandeerd door de aanbieders. Uitgangspunt is dat de klant kiest, de gemeente ondersteunt. De gemeenten zien er op toe dat de oude en de nieuwe aanbieders op korte termijn overleggen over de continuïteit van de zorg en de overname van personeel.

Verantwoorde opbouw van de kostprijs
Door de Twentse gemeenten is uitgebreid vooronderzoek gedaan naar een verantwoorde opbouw van de kostprijs voor Hulp bij het huishouden inclusief overhead. De Twentse gemeenten hebben daarom steeds de overtuiging gehad dat voor het geboden tarief kwalitatief goede hulp kan worden geboden. Die overtuiging wordt nu bevestigd; geselecteerde aanbieders boden voor alle Twentse gemeenten in totaal 113% van het gevraagde aantal uren.

Personeel
In het bestek is ruim aandacht besteed aan de overname van het personeel en het borgen van de werkgelegenheid. De Gemeente Almelo ziet er scherp op toe dat aanbieders na gunning direct in gesprek gaan over de overname van het personeel. Alle aanbieders die inschreven, verklaren schriftelijk bereid te zijn om personeel over te nemen van de voorgangers. Ook doen zij diverse voorstellen voor de doorontwikkeling van personeel en het behoud van arbeidsplaatsen.

Mobiliteitscentrum
De Gemeente ziet erop toe dat de kwaliteit wordt gehandhaafd en de geldende CAO wordt nageleefd. Wie onder welke voorwaarden de werkgever wordt, is een verantwoordelijkheid van de (oude en nieuwe) werkgevers en de vakbonden. De Gemeente streeft ernaar de gehele overgang van hulp en personeel voor 1 januari af te ronden, met een uitloop uiterlijk naar 1 april volgend jaar. Het mobiliteitscentrum van de Gemeente ondersteunt werknemers bij een overgang.

Chronologie

· 2006 Gemeente wordt verantwoordelijk voor het uitvoeren van Hulp bij het huishouden. De gemeenten doen een geslaagde openbare aanbesteding voor Hulp bij het Huishouden.


· 2007 - 2010 Bij de overgang van de AWBZ naar de WMO worden alle klanten opnieuw geïndiceerd.


· 2009 De 13 Twentse gemeenten vereenvoudigen op verzoek van de regionale aanbieders de procedure voor de aanbesteding (en verlagen daarmee de kosten voor aanbieders) door gezamenlijk aan te besteden met minder administratieve verplichtingen. De aanbesteding start op 15 juni 2009.


· De Europese aanbesteding is voltooid op 17 september 2009. Er is een nieuwe meervoudige onderhandse aanbesteding gestart op 9 oktober 2009.


· 3 november 2009 De meervoudige onderhandse aanbesteding is voltooid. Per 1 januari 2010 verzorgen nieuwe aanbieders de Hulp bij het Huishouden. Er geldt een overgangsperiode tot 1 april 2010.