NIBUD Persbericht

500ste theatervoorstelling De Verleiding, over omgaan met geld

27 oktober 2009

De speciale schoolvoorstelling over geld De Verleiding van het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting en de organisatie KlasseKunst is een groot succes. Op dinsdag 3 november wordt de 500ste voorstelling gegeven waarmee in totaal sinds de première in september 2006 al 50.000 leerlingen zijn bereikt. Met de voorstelling De Verleiding zorgt het Nibud ervoor dat jongeren zich meer bewust worden van hun uitgavenpatroon. Het Nibud juicht het toe dat scholen massaal met de voorstelling aan de slag gaan en hoopt dat nog meer scholen hier een voorbeeld aan zullen nemen.

Samenwerking scholen, gemeente en kredietbank

Niet alleen de belangstelling van scholen is overweldigend, maar ook de vraag van gemeenten en kredietbanken is bijzonder groot. De 500ste voorstelling is georganiseerd in het kader van het project uitgaan kun je leren van de gemeente Noordoostpolder, de Gemeenschappelijke Kredietbank Drenthe, alle middelbare scholen van de Noordoostpolder en Welzijnsgroep Carrefour. Hiermee vragen zij aandacht voor verschillende themas op het gebied van uitgaan, waaronder geld. Het Nibud ziet dit samenwerkingsproject als een goed voorbeeld voor andere gemeenten en scholen.

Financiële opvoeding

De 500ste theatervoorstelling De Verleiding valt in de Financiële opvoedingsmaand van het Nibud. Het Nibud besteedt in de maand november bijzonder veel aandacht aan het belang van financiële opvoeding en financiële educatie. Uit Nibud-onderzoek blijkt namelijk dat jongeren het moeilijk vinden om goed met geld om te gaan. Tijdens de aftrap van de financiële opvoedingsmaand op 2 november wordt ook een gratis telefoonnummer gelanceerd waar mensen met vragen over geld & financiële opvoeding terecht kunnen.

De Verleiding

De theatervoorstelling De Verleiding daagt scholieren uit na te denken over hun eigen financiële situatie. Met veel humor wordt de boodschap duidelijk: gebrek aan geld is meestal niet het probleem, maar te veel willen uitgeven wel. KlasseKunst produceert al 14 jaar educatieve voorstellingen op scholen. De voorstellingen worden gemaakt door geschoolde en professionele theatermakers.

Lespakket In & Out!

De Verleiding sluit inhoudelijk aan bij het Nibud-lespakket In&Out! en biedt docenten een aantrekkelijke manier het thema geld op school te behandelen. Uit onderzoek blijkt dat vroeg leren omgaan met geld, problemen later kan voorkomen. Toch zijn scholen nog niet verplicht het onderwerp geld aan bod te laten komen in het lesprogramma. Het Nibud probeert op deze manier het thema omgaan met geld toch in het lesprogramma opgenomen te laten worden.

Programma 3 november 2009

Locatie: De Fontein, Wilgenlaan 4, 8302 AM Emmeloord

9.30 inloop en ontvangst genodigden
10.10 aankomst 100 derdeklassers van het Emelwerda 10.15 plenair welkom door Johan Smid van KlasseKunst 10.20 aanvang voorstelling
11.05 einde voorstelling
11.10 11.35 informeel nagesprek en afronding
11.40 aankomst 100 derdeklassers
11.45 aanvang 2e voorstelling

Pers is van harte welkom bij de voorstelling aanwezig te zijn. Voor meer informatie & aanmelden: Informatie voor de pers
---