Ingezonden persbericht


persbericht oba-live


Dinsdag 3 november 19.00-21.00 uur radio 5

Presentatie: Hatice Kursun

OBA Live is een dagelijkse talkshow over samenleving, religie, cultuur en politiek. Ook wordt er elke dag live-muziek ten gehore gebracht rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek). De presentatie op de dinsdagavond is in handen van Hatice Kursun.

Hoofdgast

Onze hoofdgast is Prof. Dr. Wasif Shadid. Eind oktober nam hij na 25 jaar afscheid als bijzonder hoogleraar Interculturele communicatie aan de Universiteit van Tilburg. Shadid was de eerste hoogleraar op dit vakgebied en heeft tientallen boeken en artikelen op zijn naam staan. Het integratievraagstuk, de multiculturele samenleving en het islamdebat; wat is er allemaal veranderd in Nederland en aan zijn eigen ongezouten mening?

Islamitische canon

In de islamitische canon zal vocaliste en verhalenschrijfster

Samira Dainan een warm pleidooi houden voor Ali en Nino van Kurban Said.

Eén van de grote meesterwerken van de wereldliteratuur over de liefdesgeschiedenis tussen een adellijke moslim en een dochter van een christelijke zakenman.

Kwestie van de Week

In de Kwestie van de Week zal arabist Jan Jaap de Ruiter ons bijpraten over kwesties die spelen in de moslimwereld.

Klopjacht op Malika

Journalist Jan Libbenga beschrijft in Klopjacht op Malika de bloedstollende achtervolging van de Marokkaans Nederlandse spionne Malika Karoum van binnenuit. Volgens Libbenga werkte zij voor de Nederlandse inlichtingendienst en vergaarde als infiltrante een schat aan informatie over extremistische organisaties. Malika wordt neergezet als dubbelspionne van het formaat Mata Hari, maar is dit ook zo?

Dancing On The Edge

Dans-en theatervoorstellingen uit het Midden-Oosten zullen tijdens het festival Dancing On The Edge (29.11-13.12) vijf Nederlandse steden gaan veroveren. Het biedt een hedendaagse blik op de leefwereld en maatschappij beïnvloed door taboes en reflecterend op kwesties die spelen in Egypte, de Palestijnse gebieden, Iran, Irak, Libanon, Israël, Marokko, Syrië en Jordanië. Artistiek leider Gary Feingold zal ingaan op de bijzondere programmering en op speciale stukken door en voor vrouwen.

Paneldiscussie

In het panelgesprek een uiteenzetting over de verschillende aspecten van eerwraak. Is eergerelateerd geweld een islamitisch verschijnsel en hoe is het Nederlandse beleid op daders toegepast? Daarnaast zijn mannen ook vaak slachtoffer van eerwraak. Prof. Dr. Wasif Shadid, cultureel antropologe Froukje Jongsma, deskundige en publicist op het gebied van eerwraak

Jale Simsek en Yeter Akin van Stichting Verdwaalde Gezichten gaan hierover met elkaar in gesprek.

Live muziek

De livemuziek van deze week wordt verzorgd door Pejman Akbarzadeh op de piano en Mohammad Ahaddaf op de Ud. Pejman speelt traditionele en volksmelodieën uit Iran bewerkt voor de piano. Mohammed beheerst het traditionele Oud-repertoire maar durft ook te experimenteren met stijlen als Jazz.

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud op de website van obalive.

OBA Live is ook op televisie te zien via themakanaal Spirit 24. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op de website van Spirit24.