Ingezonden persbericht


LEVENSVERHAAL HEBE KOHLBRUGGE IN 'T ZAL JE MAAR GEBEUREN

Dinsdag 3 november 22.35 uur, Nederland 2

Dinsdag 3 november in 't Zal je maar gebeuren een bijzonder portret van Hebe Kohlbrugge. Deze krachtige en inmiddels hoog bejaarde vrouw (95) nam tijdens de Tweede Wereldoorlog én de Koude Oorlog een bijzondere positie in. Ze was tot over haar oren betrokken bij het verzet van de Bekennende Kirche en later bij het Nederlandse ondergrondse verzet. Ze overleefde ternauwernood concentratiekamp Ravensbrück en werkte na de oorlog aan bijbelsmokkel tot achter het IJzeren Gordijn. Tegenwoordig mijdt ze de publiciteit veelal, maar speciaal voor het EO-programma gaat Kohlbrugge nog eenmaal terug naar Berlijn en Ravensbrück. Hoe kijkt zij op haar leven terug? Waar haalde ze de moed en het inzicht vandaan om haar keuzes te maken? En hoe kijkt ze tegen de huidige maatschappij aan?

Ravensbrück
In maart 1936 vertrekt Kohlbrugge naar Duitsland om zich daar een oordeel te vormen over het opkomend nationaalsocialisme. Via de Bekennende Kirche raakte ze betrokken bij het verzet. Nadat ze Duitsland was uitgezet pionierde ze in het Nederlandse verzet en zette een spionagelijn op naar Zwitserland. Na haar arrestatie in 1944 zetten de Duitsers haar in concentratiekamp Ravensbrück gevangen. Ze wist te overleven...

Oost-Europa
Na de oorlog werd Kohlbrugge gevraagd om bij te dragen aan het verminderen van de haatgevoelens tussen Nederland en Duitsland. Al snel richtte ze zich vooral op Oost-Duitsland en later ook op andere landen in Oost-Europa. Ze hield zich vooral bezig met de kerken daar. Ze smokkelde bijbels naar communistische landen als Hongarije, Tsjechië en Roemenië.

Heldin
Hebe Kohlbrugge ontving voor haar moedige daden en levenswerk inmiddels vele hoge onderscheidingen (waaronder de Bronzen Leeuw) en twee eredoctoraten. Van de benaming heldin wil ze niets weten.


---


---

Noot voor redactie,