Raad van State


dinsdag 3 november 2009
Zitting over de wijziging door het college van gedeputeerde staten van Flevoland van een milieuvergunning. Het gaat om een vergunning voor een warmtekrachtcentrale van Electrabel Nederland aan de Markerkant in Almere. Het provinciebestuur heeft bepaald dat Electrabel in een deel van de centrale een milieuvriendelijkere brander dan de huidige moet aanbrengen. Electrabel is het daar niet mee eens. Het bedrijf vindt de nieuwe brander te duur. Ook is het niet nodig om een nieuwe brander te installeren, omdat dat deel van de centrale alleen in noodgevallen wordt gebruikt, aldus Electrabel. (zaaknummer 200903429/1) Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Sonniuspark' van de gemeente Son en Breugel. Het plan maakt de bouw van een nieuwe woonwijk mogelijk. De wijk grenst aan de bestaande wijk Gentiaan. Een aantal inwoners van die wijk is het er niet mee eens dat een brede school en woningen mogen worden gebouwd op een groenstrook ten zuiden van de Bijenlaan. Volgens hen is destijds bij de inrichting van de wijk Gentiaan bepaald dat de groenstrook onbebouwd bleef. (zaaknummer 200807942/1)

12.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Zijpe heeft opgelegd vanwege het gebruik van een windturbine aan de Grote Sloot in Sint Maartensbrug. Voor de turbine geldt een milieuvoorschrift waarin geregeld is op welke momenten de turbine wel en niet in werking mag zijn. Dit is afhankelijk van de windsnelheid gedurende de dag. Volgens het gemeentebestuur had de eigenaar de windturbine tussen 22.36 uur en 07.00 uur moeten stilzetten, omdat de gemiddelde snelheid overdag tussen 4 en 7 meter/seconde bedroeg. De eigenaar gaat ervan uit dat hij alleen de turbine moet uitzetten als de windsnelheid de hele dag tussen de 4 en 7 m/s was. Daarom is hij tegen de dwangsom in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan, verzoekt hij de Raad van State de dwangsom te schorsen. De zitting gaat ook over een tweede - hogere - dwangsom die het gemeentebestuur aan de man heeft opgelegd omdat de turbine 's nachts niet was stilgelegd. Ook die dwangsom wil hij geschorst hebben. (zaaknummers 200907508/2 en 200907510/1)
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Waalwijk heeft verleend voor een Turkse moskee aan de Eerste Zeine in Waalwijk. Een aantal omwonenden komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen vooral voor parkeer- en verkeersoverlast. De omwonenden vinden dat niet goed berekend is hoeveel parkeerplekken de moskee nodig heeft. (zaaknummer 200901609/1)