SP wil positie slachtoffers van misdrijven verbeteren

03/11/2009 07:45

SP

De overheid moet vaker een door de rechter opgelegde schadevergoeding aan slachtoffers van misdrijven voorschieten. Dit is één van de drie voorstellen die SP-Kamerlid Arda Gerkens zal doen tijdens de behandeling van de Justitiebegroting deze week om de positie van slachtoffers te verbeteren. Gerkens: "Slachtoffers van misdrijven voelen zich te vaak in de steek gelaten. De aandacht gaat uit naar de dader, en het slachtoffer voelt zich niet begrepen en blijft met de schade zitten."

In een strafzaak kan de rechter de dader veroordelen tot het betalen van een schadevergoeding aan het slachtoffer. Het slachtoffer moet echter zelf achter zijn geld aan, wat soms jaren kan duren. Gerkens: "Vanzelfsprekend moet de dader dit bedrag gewoon betalen, maar de overheid is veel beter in staat de schade op de dader te verhalen dan het slachtoffer zelf. Het voorschieten van schadevergoedingen wordt binnenkort weliswaar mogelijk, maar zal worden beperkt tot gewelds- en zedenmisdrijven. Ik ga de minister vragen dit uit te breiden. Ik vind het namelijk onterecht dat de overheid de schade niet gaat voorschieten wanneer je bent opgelicht, of wanneer je fiets is vernield."

Ook over het spreekrecht voor slachtoffers is de SP nog niet tevreden. Sinds 2005 hebben slachtoffers of eventuele nabestaanden het recht in de rechtszaal te vertellen welke gevolgen het misdrijf op hun leven heeft gehad. Gerkens vindt het niet terecht dat de kring van personen aan wie het spreekrecht is toegekend zo beperkt is en wil dat ook vertegenwoordigers van slachtoffers het woord moeten kunnen voeren. "Het werd de vader van een mishandelde gehandicapte dochter niet toegestaan het spreekrecht namens haar uit te oefenen. Ik vind dat ook dat moet kunnen, het spreekrecht moet wat mij betreft worden uitgebreid met vertegenwoordigers van gehandicapten en kinderen."

Tenslotte stelt Gerkens de minister van Justitie voor zich in te zetten voor een verhoging van het aantal slachtoffer-dadergesprekken. "De vrijwillige slachtoffer-dadergesprekken hebben goede resultaten. Vrijwel alle slachtoffers zijn hier tevreden over, het helpt hen bij het verwerken van het misdrijf en de gevolgen. De minister zou deze belangrijke mogelijkheid veel nadrukkelijker onder de aandacht van de gevangenissen en de reclassering moeten brengen, zodat zij daders kunnen wijzen op de mogelijkheden van zo'n nuttig gesprek."





http://www.sp.nl