Gemeente Stein


Update ontwikkelingen brand winkelcentrum Stein

Vanochtend is er in sportcentrum Merode een informatiebijeenkomst geweest voor ondernemers die actief waren in het winkelcentrum in Stein, dat donderdagnacht door brand werd verwoest. Tijdens de bijeenkomst, die werd georganiseerd door de winkeliersvereniging, heeft burgemeester Barske de aanwezigen geïnformeerd over de beslissing die het college deze ochtend heeft genomen: er komen z.s.m. noodvoorzieningen aan het âOmphaliuspleinâ. Het âOmphaliuspleinâ ligt tegenover het afgebrande winkelcentrum. Omwonenden aan dit plein worden vanavond om 19.00 uur persoonlijk geïnformeerd in de raadzaal van het gemeentehuis.

Snelheid in algemeen belang
De burgemeester gaf tijdens de bijeenkomst aan dat snelheid van handelen nu van essentieel belang is. Zowel voor de getroffen ondernemers als voor inwoners is het van essentieel belang dat er zo snel mogelijk noodvoorzieningen komen. Door keuze voor het âOmphaliuspleinâ komt het college tegemoet aan de wens van ondernemers en inwoners van Stein om de noodvoorzieningen zo centraal mogelijk (nabij het verwoeste winkelcentrum) te realiseren.

Raadsbesluit niet nodig
Om zo min mogelijk vertraging op te lopen vanwege besluitvormingstrajecten en wettelijke procedures en regelgeving, heeft het college gekozen voor een zogenaamde 3.22-procedure uit de Wro (tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan). Dit stelt het college in staat om zelfstandig te beslissen over de noodvoorzieningen, zonder het bestemmingsplan te hoeven wijzigen gedurende een periode van maximaal 5 jaar. Er is dus geen besluit van de raad nodig. Mochten er geen bezwaren komen van de omwonenden, dan is het wellicht mogelijk om (een deel van) de noodvoorzieningen er al rond de kerst te hebben staan.

Exploitant nog niet bekend
Op dit moment is nog niet bekend welke partij de bouw en exploitatie van de noodvoorzieningen op zich gaat nemen. De gemeente gaat hierover z.s.m. in gesprek met kandidaatpartijen. Hertogsland B.V., eigenaar van het afgebrande winkelcentrum, geeft aan nog niet besloten te hebben over hun eventuele rol bij toekomstige
(nood)winkelvoorzieningen. Op dit moment richt Ruijters Vastgoed-beheer zich namens Hertogsland B.V. met name op de juridisch/administratieve afwikkelingen m.b.t. de huurcontracten van de ondernemers die gevestigd waren in het afgebrande winkelcentrum. Hiernaast heeft Ruijters Vastgoedbeheer de ondernemers die gevestigd waren in het afgebrande winkelcentrum gevraagd hun wensen kenbaar te maken, zowel voor de noodvoorzieningen als het toekomstige winkelcentrum. Het is echter aan de nieuwe exploitant om te beslissen welke partijen er gehuisvest (kunnen) gaan worden.

Â

Sloopplan voor behouden waardevolle spullen
In het puin liggen op diverse plaatsen nog waardevolle spullen van de ondernemers. Hertogsland B.V., de eigenaar van het voormalige winkelcentrum, is gevraagd een sloopplan op te stellen, waarin wordt aangegeven hoe de eigenaren van de bedolven spullen hun eigendommen (fasegewijs) kunnen terugkrijgen. De politie blijft het aanspreekpunt voor vragen omtrent beveiliging en verleent ondersteuning bij het ophalen en vervoeren van waardevolle goederen.

Overdracht van politie aan gemeente
Het afgebrande winkelcentrum is de afgelopen dagen dag en nacht bewaakt door onder meer de politie. Vanmiddag om 15.00 uur draagt de politie het terrein officieel weer over aan de gemeente. Dit betekent dat de politie niet langer de beveiliging binnen de hekken op zich zal nemen, maar wel regelmatig gaat surveilleren rondom het terrein. Particuliere beveiligers van met name de banken en Hertogsland B.V. nemen de beveiliging binnen de hekken dan over. Op de hekken rondom het gevaarlijke en instabiele terrein van het voormalige winkelcentrum zijn inmiddels âartikel-461â-bordjes geplaatst. Het terrein is daarmee officieel verboden terrein voor iedereen. Voor overtredingen is de politie direct inzetbaar.

Alternatieve locaties voor markt en kermis
Vanwege de brand heeft het college vanochtend besloten de woensdagmarkt te verplaatsen naar het Van Heldenplein in Nieuwdorp. De kermis wordt verplaatst naar de parkeerplaats van het zwembad, het terrein achter CJS en de bezoekers-parkeerplaats van het gemeentehuis.