Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 3 november 2009

Ondernemers willen af van duur en onveilig contant geld

Henk van den Broek biedt vandaag Bart Combée, directeur van de Consumentenbond , namens de Gezamenlijke Toonbankinstellingen het position paper Contant Geld aan. Ondernemers willen minder contant geld in de kassa. De Gezamenlijke Toonbankinstellingen willen de consument op positieve wijze overhalen de pinpas te gebruiken. Zolang consumenten contant geld op zak hebben, zullen ondernemers dit natuurlijk blijven accepteren.

Contant geld vormt daarbij een grote bron van zorgen. Het is duurder dan pinnen en het is onveilig vanwege bijvoorbeeld het risico op overvallen. Maar contant geld zorgt wel voor gemak. Consumenten betalen graag met contant geld, en vrijwel alle consumenten kunnen met contant geld betalen.

De Gezamenlijke Toonbankinstellingen gaan samen met de banken aan de slag om de komende jaren
1 miljard extra pintransacties te bewerkstelligen, en willen 35.000 meer betaalautomaten. Daarnaast onderzoeken de Gezamenlijke Toonbankinstellingen allerlei methoden om het pinnen voor bepaalde groepen consumenten in de samenleving makkelijker te maken. Zoals kinderen, linkshandigen, ouderen, gehandicapten of consumenten zonder bankrekening of beperkte toegang tot het elektronisch betalingsverkeer. De in de zomer 2009 gelanceerde Taskforce Cashless is hier bijvoorbeeld druk mee aan het werk.

Een oplossing is bijvoorbeeld retourpinnen. Ondernemers hebben nu altijd contant geld nodig in de kassa om consumenten geld te kunnen teruggeven als zij iets willen omruilen of terugbrengen. Met retourpinnen kunnen ondernemers zelf geld terugstorten op de rekening van de consument. Aan de banken is gevraagd dit voor Nederland de komende jaren te realiseren.

De Gezamenlijke Toonbankinstellingen (Detailhandel Nederland, Koninklijke Horeca Nederland en de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie) streven naar een zo veilig, efficiënt en goedkoop mogelijk betalingsverkeer in Nederland.