Ingezonden persbericht


ZZP'ers nog steeds relatief positief over hun vooruitzichten

FNV Zelfstandigen: zzp'ers in maand oktober met name tevreden over hun inkomen, maar het vertrouwen in markt en eigen bedrijf daalt

Utrecht, 2 november 2009 ­ Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) zijn nog steeds redelijk positief over hun vooruitzichten. Dit blijkt uit de ZZP crisisindex van FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van ruim 12.000 zzp'ers in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg. De crisisindex is eind juni gelanceerd en meet sindsdien maandelijks of en hoe hard zzp'ers getroffen worden door de economische crisis.

De markt voor zzp'ers wordt stabieler; na een scherpe daling in de zomer zijn er weinig grote verschillen te zien tussen september en oktober. Opvallend is wel dat zelfstandigen in oktober minder vertrouwen hebben in de markt en hun eigen bedrijf. Zzp'ers zijn daarentegen wel tevreden over hun inkomen en hun omzet.

Het vertrouwen daalt de laatste maanden met name sterk in de ICT sector. FNV Zelfstandigen denk dat dit vooral te maken heeft met een dalende omzet vanaf de zomer. De zzp'ers in de zorg hebben deze maand weer wat vertrouwen gekregen, deze groep is dan ook het meest optimistisch in vergelijking met andere sectoren. Hoewel de bouwsector hard getroffen is door de crisis, is het vertrouwen van deze branch in oktober iets gestegen in vergelijking met september.

Linde Gonggrijp, directeur FNV Zelfstandigen: "De ZZP crisisindex geeft duidelijk aan dat zzp'ers over het algemeen nog steeds redelijk positief zijn over de kansen voor hun eigen bedrijf. Hoewel de omzet over het gemiddelde niet daalt, merken we dat zzp'ers soms extreem lage waarden invullen. Dit geeft aan dat zelfstandigen de crisis nog steeds voelen en dat er duidelijke verschillen zijn tussen de verschillende sectoren."