Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 3 november 2009

Jongeren hebben geen benul van betekenis democratie

Ruim 40 procent van de jongeren tussen twaalf en achttien jaar kent de betekenis van democratie voor hun eigen leven niet. Dat blijkt uit een poll van jongerenexpert Codename Future onder 1153 jongeren. De poll werd uitgevoerd in het kader van de Week van de Democratie. Vandaag wordt in perscentrum Nieuwspoort de Week van de Democratie afgesloten met een debat over de resultaten van de jongerenpoll.

Gevraagd naar wat democratie voor de jongere betekent, antwoordt hij in bijna 43 procent van de gevallen 'dat de meerderheid beslist'. Ruim vijftien procent van de nog niet-stemgerechtigde jongeren verstaat onder democratie 'dat je af en toe mag stemmen'. Tegenover deze groep jongeren staat een groep van ruim veertig procent die de persoonlijke betekenis van democratie niet kent. Zo vindt een kleine dertien procent democratie 'eindeloos geklets door volwassenen'. Daarnaast heeft bijna drie op de tien jongeren geen idee van wat democratie voor hen betekent.

De Week van de Democratie (24 oktober tot 3 november) wordt jaarlijks georganiseerd door het Forum van Democratische Ontwikkeling en vindt plaats vanuit de gedachte dat democratie een staatsvorm is waaraan we 'gewend' zijn, maar waarvan de essentie, het belang en de bedreigingen minder bekend zijn. Tijdens de week wordt aandacht gevraagd voor de democratie in het dagelijks leven, de vrijheidsrechten en de parlementaire democratie. Democratie is niet alleen iets dat in de grote politiek gebeurt, het is overal: op school, bij de voetbalvereniging en op het werk.

Vandaag wordt de Week voor de Democratie afgesloten met een jongerendebat in perscentrum Nieuwspoort te Den Haag. Het debat begint om 12.30 en duurt tot 14.10 uur. Tanja Jadnanansing (NOS) presenteert het debat.

Over Codename Future
Codename Future ontwikkelt inspirerend en interactief digitaal lesmateriaal. Het nieuwe, uitdagende en resultaatgerichte onderwijsconcept maakt jongeren maatschappelijk bewust en brengt ze vaardigheden bij die nodig zijn om goed te kunnen functioneren in de samenleving. Door haar jarenlange ervaring met jongeren, in de klas en daarbuiten, is Codename Future een echte jongerenexpert. Via haar digitale platform bereikt zij elke dag 1.000 individuele jongeren. Voor het behalen van optimale leerresultaten maakt Codename Future effectief gebruik van nieuwe media en begeleidt zij docenten en leerlingen tot in de klas. Codename Future werkt in opdracht van ministeries, provincies en maatschappelijke organisaties.

Over FDO
Het Forum voor Democratische Ontwikkeling (FDO) is een onafhankelijke stichting die in november 1999 door de toenmalig minister van Binnenlandse Zaken is opgericht. De oprichting van het FDO sloot aan bij de viering van het 150-jarig bestaan van de Grondwet in 1998. Doel van het FDO is het bevorderen van de belangstelling voor en de betrokkenheid bij de democratie en rechtsstaat. De betrokkenheid van de individuele burger staat daarbij centraal.