Partij van de Arbeid

Den Haag, 3 november 2009

Aanvullende vragen van het lid Heerts (PvdA) aan de ministers van Justitie en Financiën

over de ondernemer Y. Altun


1. Herinnert u zich de vragen en antwoorden van het lid Heerts (PvdA) nog waarin aandacht werd gevraagd voor een ondernemer die door een anonieme tipgever in de problemen is geraakt?


2. Is het u bekend dat deze ondernemer Y. Altun uit Bergen op Zoom* zowel zakelijk als privé in financiële zin op de rand van de afgrond is beland als gevolg van een door het openbaar ministerie in Breda na vijf jaar (april 2009) geseponeerd strafrechtelijk onderzoek?


3. Is het u bekend en is het waar dat deze ondernemer met de Belastingdienst in Roosendaal al in 2006 een overeenkomst heeft gesloten, die hem vrijpleit van strafbare feiten? Zo ja, hoe is het dan mogelijk dat het openbaar ministerie nog drie jaar langer nodig heeft gehad om tot dezelfde conclusie te komen?


4. Is het u bekend dat de Belastingdienst in Roosendaal voorafgaand aan de totstandkoming van de in de vorige vraag bedoelde overeenkomst haar excuses heeft aangeboden aan de ondernemer en maatregelen heeft genomen tegen belastingambtenaren die zich met de zaak-Altun hadden beziggehouden?


5. Is het waar dat de Belastingdienst bij haar eerdere acties tegen de ondernemer is afgegaan op informatie van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD)? Zo ja, hoe is het dan mogelijk dat de Belastingdienst nog jaren nodig heeft gehad om vast te stellen dat ondernemer Altun geen strafbare feiten had gepleegd? Zo nee, hoe is het dan mogelijk dat de Belastingdienst nog jaren nodig heeft gehad om vast te stellen dat ondernemer Altun geen strafbare feiten had gepleegd?


6. Alles overziende, nu duidelijk is geworden dat het openbaar ministerie, de SIOD en de Belastingdienst feitelijk geen zaak hadden tegen de ondernemer, bent u van mening dat de ondernemer recht heeft op schadevergoeding, omdat zijn bedrijf door de acties van genoemde overheidsinstanties te gronde is gericht? Zo nee, waarom niet?

"In de greep van de Staat" in Ondernemen! van juni 2009