Ingezonden persbericht



---





PERSBERICHT

Utrecht, 3 november 2009

Meest kwetsbare kinderen opnieuw de dupe
Gezinsvoogden luiden massaal de noodklok

Bijna 3000 handtekeningen, dat is het resultaat van een petitie die MOgroep Jeugdzorg samen met BMJ (Belangenvereniging voor Medewerkers in de Jeugdzorg) heeft opgesteld om aandacht te vragen voor het dreigende financiële tekort in de jeugdbescherming. Door het tekort komen de goede resultaten van het Deltaplan Gezinsvoogdij in gevaar, en daardoor de veiligheid en zorg voor de groep kinderen die vaak al hun hele leven in het verdomhoekje zit. Wanneer er geen geld bijkomt moet de politiek een keuze maken: óf het aantal kinderen per gezinsvoogd - de caseload - stijgt boven de norm van het Deltaplan (gemiddeld 1 op 15) óf kinderen die onder toezicht zijn gesteld komen op een wachtlijst.

Een belangrijke oorzaak voor de problemen voor de Jeugdbescherming is een gebrek aan goede financiële afspraken. In het huidige tarief dat Bureau Jeugdzorg krijgt voor de jeugdbescherming is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de kosten voor het inwerken van nieuwe medewerkers. Ook zijn de werkelijke salariskosten voor gezinsvoogden hoger dan beraamd en is er een te lage vergoeding berekend voor centrale overhead en materiële kosten.

Tot nu toe konden de Bureaus Jeugdzorg het zgn. Deltaplan Gezinsvoogdij uitvoeren door te bezuinigen op andere taken en omdat de provincies incidenteel financieel bijsprongen. De financiering van de jeugdbescherming blijft achter, waardoor Bureau Jeugdzorg onvoldoende gezinsvoogden kan inzetten om deze kwetsbare groep kinderen zorgvuldig te begeleiden. De jeugdbescherming zorgt voor de meest kwetsbare groep kinderen in de samenleving. Deze kinderen worden in hun opgroeien bedreigd, waardoor adequate begeleiding noodzakelijk is.

MOgroep Jeugdzorg en de BMJ vinden de tekorten onacceptabel en hebben gezamenlijk een petitie opgesteld die - vergezeld van een kleine 3000 handtekeningen - wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. Zij hopen gehoor te vinden bij de Tweede Kamer om de kinderen die echt in de knel zitten wel op een goede en effectieve manier te kunnen blijven helpen.

MOgroep Jeugdzorg is de brancheorganisatie voor vijftien Bureaus Jeugdzorg, drie Landelijk Werkende (Gezins)voogdij-instellingen, 58 organisaties voor Jeugd & Opvoedhulp en zeven Justitiële Jeugdinrichtingen. Zij brengt samenhang in de belangenbehartiging en profilering van de branche, investeert in goede arbeidsverhoudingen en ondersteunt de ondernemers bij hun verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van de kwaliteit van de dienstverlening. BMJ behartigt de belangen van 650 medewerkers van Bureau Jeugdzorg.

Noot voor redacties



Ingezonden persbericht