Ingezonden persbericht


Gemeentemuseum Den Haag koopt Raedecker aan

Tien jaar moest Nederland wachten op een museale solotentoonstelling van Michael Raedecker. Dat er reikhalzend naar werd uitgekeken, blijkt uit het grote enthousiasme waarmee de tentoonstelling is ontvangen en het bezoekersaantal van 33.341 in ruim drie maanden. Michael Raedecker, die bekend staat om zijn eigenzinnige werken waarin hij schilderkunst combineert met borduurgaren, heeft in het GEM laten zien dat hij behoort tot de internationale top. Om dit te onderstrepen heeft het Gemeentemuseum Den Haag deze week het doek on (2008) aangekocht, een van de hoogtepunten van de tentoonstelling.

De tentoonstelling line-up bestond uit een selectie van werken van de afgelopen vijf jaar. In deze vijf jaar maakte Raedecker een duidelijke ontwikkeling door waarin zijn schilderijen steeds verstilder en transparanter werden. Eind 2008 kocht het Gemeentemuseum Den Haag, waar het GEM onderdeel van is, het monumentale reflex (2003) aan. Om zijn ontwikkeling te blijven volgen en te tonen, heeft het museum nu het prachtige on verworven. In het schilderij is de afwezigheid van mensen, zoals in elk werk van Raedecker, bijna tastbaar. De ronde lichtjes bungelen verlaten in de wind terwijl de schemer valt. Het feest is voorbij en heeft plaats gemaakt voor een geheimzinnige sfeer.

Bijzonder was dat opvallend veel bezoekers van de tentoonstelling line-up niet behoorden tot het reguliere publiek van hedendaagse kunst. De combinatie van schilder- met borduurkunst en de toegankelijkheid van zijn onderwerpen leidde behalve tot een hoog bezoekersaantal, ook tot een grote verkoop van de catalogus. De eerste druk van het boek dat bij deze tentoonstelling verscheen, was binnen twee weken uitverkocht, waarna in snel tempo een tweede druk moest verschijnen. Het aantal verkochte exemplaren van de catalogus per bezoeker lag dan ook bovengemiddeld hoog.

Raedecker maakte bovendien speciaal voor zijn tentoonstelling in het GEM een bijzonder werk in oplage exhibit (2009). Van deze exclusieve gesigneerde en genummerde editie zijn nog enkele exemplaren te koop in de museumwinkel. De prijs is, inclusief de Nederlandstalige tentoonstellingscatalogus, ¤ 120.