Ingezonden persbericht

Beloningsonderzoek: Grote salarisverschillen in organisatiegrootte en -type

Ook grote verschillen in bonussen en auto van de zaak

Rotterdam, 3 november 2009 - Voor je salaris maakt het veel uit of je in eeen groot of klein bedrijf werkt. Ook tussen functiegroepen en sectoren bestaan grote verschillen. Zo verdien je bij een profit-organisatie gemiddeld 6% meer dan bij een non-profitorganisatie. Het salarisverschil tussen mannen en vrouwen lijkt minder te worden. Dit blijkt uit de Beloningsmonitor 2009/2010, een representatief benchmarkonderzoek op basis van meer dan zestigduizend gegevens van salaris- en HR-dienstverlener ADP, adviesbureau Berenschot en Springer Uitgeverij.

Non-profit
De Beloningsmonitor laat duidelijke verschillen zien tussen profit- en non-profitorganisaties, met name op directieniveau, terwijl het lager personeel bij de non-profit organisaties juist beter af is. Functieniveau Non-profit Profit
Lager ¤ 26.515 ¤ 25.712 (-3%) Uitvoerend ¤ 30.746 ¤ '¬ 31.320 (+2%) Lager kader ¤ 35.462 ¤ 36.248 (+2%)> Middenkader ¤ 43.630 ¤ 44.881 (+3%) Hoger Kader ¤ 56.514 ; ¤ 59.704 (+5%) Management ¤ 79.996 ; ¤ 80.472 (+1%) Directie ¤ 90.597 ¤ 109.51.512 (+17%)

Berenschot constateert dat de man-vrouw verschillen over het geheel genomen steeds kleiner worden. Hierbij geldt dat naarmate de functie hoger wordt, de salarisverschillen tussen mannen en vrouwen kleiner zijn.

Salarisverschillen in bedrijfsgrootte
Wie veel wil verdienen, kan maar beter niet bij bedrijven met minder dan vijftig werknemers werken. Met een gemiddeld jaarsalaris van ¤ 511.371 verdienen zij beduidend minder dan bij middelgrote (tot 250 medewerkers, ¤ 56.014) of grote organisaties (meer dan 250 medewerkers, ¤ 55.960). Senior onderzoekeers bij kleine bedrijven zijn hierop een uitzondering: zij verdienen met ¤ 90.300 zo'n 32% meer dan hun colleega's bij grote organisaties.

Beginnende salesfunctie slecht betaald
Voor uitvoerend en lager personeel is een commerciële functie niet zo aantrekkelijk. Met een vast jaarsalaris van ¤ 26.297 verdiennen zij 14% minder dan gemiddeld. Dan zit je beter binnen de functiegroep Media & Publishing, bijvoorbeeld als beginnend redacteur: het vaste jaarsalaris ligt daar ruim 23% boven het gemiddelde.

Ook in het middenkader verschillen de salarissen per functiegroep aanzienlijk. Personeel werkzaam bij Administration, Support & Facilities, zoals Facilitymanagers, zit met een jaarsalaris van ¤ 40.944 bijna 14% onder het gemiddelde vooor hun functieniveau. Voor het middenkader wordt een betrekking op een afdeling Research & Development het best betaald. Met een salaris van ¤ 58.408 verdienen zijj bijna 23% meer dan gemiddeld.

Op managementniveau zijn de grootste verschillen te zien tussen de functiegroepen ICT en Legal. ICT-managers verdienen bijna 7% minder dan gemiddeld. Managers en hoger kader op de afdeling Legal verdienen met ¤ 90.059 ruim 12% boven het gemiddelde.

Beloningsverschillen per functieniveau
Uitvoerend personeel ¤ 29.260 Midden kader ¤ 44.550
Hoger kader ¤ 61.100
Managementniveau ¤ 81.100

Bonussen
Ook tussen variabele beloningen bestaan flinke verschillen. Uitvoerende ICT-ers ontvangen met bijna 15% van hun vaste jaarsalaris de hoogste bonus. Medewerkers Research & Development krijgen met nog geen 2% de laagste bonus. Managers die bij Corporate Affairs werken, hebben een bonus van gemiddeld 11% in het vooruitzicht, terwijl managers bij Research & Development het met een bonus van 4% moeten doen.

Leaseauto
Leaseauto's komen het meest voor bij functies binnen Corporate Affairs (20%), ICT (11%) en Sales (10%). Hoewel slechts 4% van de medewerkers op de afdeling Research & Development een leaseauto rijdt, is de cataloguswaarde daar wel het hoogst: ¤ 32.9000. Een flink verschil met de leaseauto van medewerkers Support & Facilities (¤ 24.600).

Over dde Beloningsmonitor
De Beloningsmonitor is een representatief en onafhankelijk benchmarkonderzoek dat wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van ADP Nederland BV en adviesbureau Berenschot. De resultaten van het onderzoek, uitgesplitst voor tachtig veel voorkomende functies in Nederland, verschijnen in de Beloningsmonitor, een uitgave van Springer Uitgeverij. De resultaten zijn gebaseerd op meer dan zestigduizend salarisgegevens. Er is uitgegaan van het basissalaris (op mediaanniveau) dat bestaat uit het overeengekomen bruto jaarsalaris, inclusief vakantiegeld, eventuele 13e maand en vaste bonus.

Over ADP Nederland

1,2 miljoen werknemers in Nederland krijgen iedere maand hun loonstrook van ADP Nederland BV. Dit aantal stijgt ieder jaar. ADP groeit namelijk gestaag en kent steeds meer grote organisaties als klant. ADP Nederland ontwikkelt al 50 jaar systemen en services voor salaris-, benefits- en personeelsadministraties en verzorgt de verwerking daarvan in het eigen, uitstekend beveiligde, computercentrum. In Nederland is ADP één van de grootste spelers in deze sector. Wereldwijd is ADP marktleider. ADP, gevestigd in Rotterdam en Capelle aan den IJssel, heeft circa 550 medewerkers in dienst en had in 2007 (boekjaar 2008) een omzet van 79 miljoen euro. ADP beschikt over de (SAS70) type 2-mededeling, onontbeerlijk voor bedrijven die willen voldoen aan de Sarbanes-Oxley-wetgeving. ADP heeft daarnaast een triple A rating. Meer informatie staat op www.adp.nl.

Over Berenschot
Berenschot is een onafhankelijk organisatieadviesbureau met ruim 500 medewerkers in de Benelux. Al 70 jaar lang verrassen ze klanten met slimme en nieuwe inzichten. Ze verwerven ze en maken ze toepasbaar. Dit door innovatie te koppelen aan creativiteit. Steeds opnieuw. Klanten kiezen voor Berenschot omdat de adviezen hen op een voorsprong zetten.

Noot voor redacties