Ingezonden persbericht



---



Vereniging van motorisch gehandicapten en hun ouders

Persbericht

Utrecht, 3 november 2009

BOSK verbijsterd over niet melden actieve levensbeëindiging 'Toetsing vooraf' nu noodzakelijk

De BOSK, Vereniging van motorisch gehandicapten en hun ouders, vindt het onbegrijpelijk en zeer verontrustend dat artsen afgelopen twee jaar actieve levensbeëindiging niet gemeld hebben. De instelling van de deskundigencommissie 'levensbeëindiging bij pasgeborenen' lijkt niet het effect te hebben dat de regering ermee beoogde: openheid, zorgvuldigheid en verantwoording. De BOSK stelt dat 'toetsing vooraf' nu onontkoombaar is.

Uit onderzoek is bekend geworden dat in Nederland ongeveer vijftien tot twintig keer per jaar wordt overgegaan tot actieve levensbeëindiging van pasgeborenen op basis van 'ondraaglijk en uitzichtloos lijden'. Toen de regering in maart 2007 de instelling van de centrale deskundigencommissie late zwangerschapsafbreking en levensbeëindiging bij pasgeborenen bekend maakte, wees zij er op dat daarmee tegemoet werd gekomen aan een wens van medici. Uit het jaarverslag van de 'commissie Hubben' blijkt dat er onder medici geen draagvlak bestaat voor de deskundigencommissie. Dat er afgelopen jaren niet één melding is geweest bij de commissie Hubben is alarmerend. De praktijk is blijkbaar dat er zonder dat het achteraf nog te controleren is of er zorgvuldig gehandeld werd, overgegaan wordt tot actieve levensbeëindiging, moord volgens het Wetboek van strafrecht.

Toetsing vooraf
De BOSK heeft er afgelopen jaar bij de Tweede Kamer herhaaldelijk op aangedrongen de besluitvorming over actieve levensbeëindiging veel zorgvuldiger te laten verlopen. De noodzaak om vooraf te toetsen is thans onontkoombaar nu blijkt dat er geen melding wordt gedaan bij de deskundigencommissie. Op het moment dat actieve levensbeëindiging overwogen wordt, moet een protocol in werking treden dat voorziet in een second opinion van de medische noodzaak en de deskundigencommissie moet direct geïnformeerd worden. Zo'n protocol komt tegemoet aan de mogelijke angst voor vervolging en daarmee worden de belangen van zowel medici als van de pasgeboren baby en de ouders optimaal beschermd.

Glijdende schaal
Uit een artikel in de Volkskrant over de publicatie van het jaarverslag (dinsdag 3 november 2009) blijkt ook dat er onder artsen zeer verschillend wordt gedacht over wat actieve levensbeëindiging precies is. Als dat de praktijk is begeven we ons op een gevaarlijk pad waarbij de arts eigen rechter speelt over de beoordeling van strafbaar handelen. De BOSK vindt dat als belangenbehartiger een onaanvaardbare situatie en is van mening dat de deskundigencommissie daarover bindende uitspraken moet doen.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht